Licencja czy umowa o dzieło?

• Autor wątku Autor wątku imaginanto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

imaginanto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam taki problem. Chcę napisać program dla jednej firmy, która będzie z niego korzystać i jest to program pod wyraźne zamówienie. Nie chcę jednak przekazywać praw autorskich.
Co w związku z tym mam zrobić? Podpisać zwykłą umowę o dzieło i udzielić licencji? Czy tylko udzielic licencji? Problem w tym, że muszę współpracować z firmą w trakcie pisania programu. Poza tym chcę się jakos zabezpieczyć, że jak napiszę program to gdyby się rozmyślili będą i tak musieli coś mi zapłacić.

pozdrawiam

Podpisać umowę o dzieło (patrz przepisy kodeksu cywilnego odnośnie tego zabezpieczenia art. 627-646). Jak rozumiem oni chcą z tego poprostu korzystać i dalej nie rozpowszechniac, zwielokrotniać, dostosowywać (art. 74 ust 4 prawa autorskiego) - jest jest konieczne przenoszenie praw autorskich, licencja w takich wypadkach może być dorozumiana i opierać się na zasadach ustawowych, chyba, że chcesz firmie przekazać jakieś uprawnienia, np w granicach wyrażonych w art. 74 ust 4 pkt 2 - wtedy licencja (a nie przekazanie) byłaby konieczne

Dzięki za odpowiedź.
Ale musze jedno jeszcze dodać, bo chyba to jest ważne - oni to będą ten program dalej sprzedawać, to co napiszę to jest tylko moduł do innego oprogramowania, który oni będą wykorzystywać także go sprzedając razem z innym programem.

No to trzeba dopisać to do umowy lub podpisać osobną umowę licencyjną, gdzie będzie taka sprzedaż uwzględniona jako pole eksploatacyjne - przykładowe pole są wypisane w art. 50 prawa autorskiego.

Powrót