Licencja GPL oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku 9V33J8pt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
9

9V33J8pt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Cześć,
jest taki skrypcik o nazwie E***M, ich strona to e***rm.com
Udostępniają bezpłatnie kod swojej aplikacji w wersji free na licencji GNU GPLv3.
Nie jestem prawnikiem, nie ogarniam w 100% tych licencji dlatego postanowiłem zapytać Was :)
1. Oni w każdym pliku umieścili informacje o tym, ze są autorami itd. - nie ma sprawy, rozumiem, że mogą
2. Dodatkowo w stopce oprogramowania wymagają żeby znajdowało się"E***M"
I tu się zaczyna dla mnie niejasna sprawa. Rozumiem, ze będąc autorami mogą zamieścić informacje w plikach źródłowych i nie mam zamiaru jej ruszać, ale czy rzeczywiście mogą wymusić na użytkownikach żeby na swoich instancjach E***M pozostawiali zapis w stopce, że jest to E***M?

Nie mam zamiaru dokonywać redystrybucji, chcę jedynie uruchomić własną instancję na swoim serwerze, ewentualnie może w przyszłości jako usługę SaaS, ale to tyle.

Tak więc jeszcze raz zapytam, czy Autorzy skryptu na licencji GPLv3 mają prawo wymusić pozostawienia zapisu w stopce?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
9V33J8pt napisał:
... Tak więc jeszcze raz zapytam, czy Autorzy skryptu na licencji GPLv3 mają prawo wymusić pozostawienia zapisu w stopce? ...
Przecież to wynika z samej licencji, zapoznałeś się z jej treścią?

LeszsekS napisał:
Przecież to wynika z samej licencji, zapoznałeś się z jej treścią?

Czytałem zarówno licencje jak i przykłady zastosowania. Z tego co zrozumiałem mają prawo wrzucić copyright do plików, ale nie mają prawa nas zmusić do umieszczenia czegokolwiek w stopce. Dobrze zrozumiałem?

Bo Autor nie może nam zabronić modyfikacji w ramach tej licencji plików źródłowych. Zgadza się? Tak więc możemy usunąć stopkę któa jest stricte w kodzie, ale nie możemy ruszyć adnotacji o licencji/autorze któa widnieje w plikach

O sposobie oznaczenia utworu decyduje autor, zatem jeśli licencja wymaga takiej informacji w stopce taki warunek należy wypełnić.

Cześć,
dzięki za odpowiedź.
Sam skrypt jest super i zgadzam się z Tobą, generalnie Autor powinien mieć takie prawo.
Niemniej jednak nieco mnie to zastanawia. Nie wiem na ile ogarniasz pisanie skryptów itd, ale często autorzy takich skryptów korzystają z bibliotek/skryptów utworzonych przez innych autorów na licencji GPL.
Gdyby było tak jak mówisz, Autorzy wszystkich tych "podskryptów" mogliby sobie zastrzec, że trzeba o nich wspomnieć w stopce i wtedy należałoby w stopce umieszczać dane o np. 50 autorach. GPL v3 właśnie coś takiego znosi.

Sama kwestia umieszczenia informacji w stopce w moim przekonaniu jest kwestią reklamową, takie coś było dozwolone w Licencji BSD, ale jest ona niezgodna z GNU "the advertising clause is incompatible with the GPL, which does not allow the addition of restrictions beyond those it already imposes".

Nie chce wchodzić w kompetencje samego autora, chcę jedynie przedyskutować zgodność takich zastrzeżeń(w tym przypadku umieszczenia informacji w stopce) z treścią samej licencji

9V33J8pt napisał:
... Nie chce wchodzić w kompetencje samego autora, chcę jedynie przedyskutować zgodność takich zastrzeżeń(w tym przypadku umieszczenia informacji w stopce) z treścią samej licencji
Uznanie autorstwa to jedno z podstawowych praw twórców, tutaj nie ma o czym dyskutować. Wróć do postu #5.

Powrót