"licencja" na bazę danych

• Autor wątku Autor wątku stevemajster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stevemajster

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam. Zamierzam sprzedać jeden swój serwis internetowy. W skład wchodzi serwer, domena i baza danych. Rozchodzi mi się o tą bazę - jest ona bardzo bogata i chciałbym na aukcji zaznaczyć że jak już ktoś kupi ode mnie serwis z bazą to może korzystać w pełnym stopniu z bazy ale nie może jej dalej odsprzedawać. Czyli tylko do własnego użytku. Jak to napisać i czy jest jakiś paragraf czy coś takiego który stoi po mojej stronie? Żebym mógł się zabezpieczyć, przytaczając jego treść. Nie wiem czy dobry dział wybrałem ale wydaje mi się, że tak. Jeśli się mylę to przepraszam. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. ;)

Chodzi mi np o takie cos: znalazlem na aukcji jakiegos serwisu:"UWAGA: Zabroniona jest dalsza sprzedaż serwisu (skryptu) w formie w jakiej obecnie się znajduje lub po wprowadzeniu jakichkolwiek zmian. Zakupiony skrypt można zamieścić TYLKO POD JEDNĄ DOMENĄ." Chodzi mi czy jest np na to jakiś paragraf, że ja sprzedaję tylko 1 sztukę czegoś czy kopię ale ktoś już nie może dalej tego odsprzedać. a takie coś: USTAWA O PRAWACH AUTORSKICH: Zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych (D.U. 1994/24/83) za naruszenie praw własności poprzez kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych wyżej treści bez zgody właściciela grozi grzywna oraz kara pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5 (art. 115.1).

?

Ostatnia edycja:
Czyli nie sprzedajesz skryptu tylko udzielasz licencji na jego wykorzystanie.

Powrót