Licencja na GIMP a firma

• Autor wątku Autor wątku madziam11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziam11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Pracuję w firmie i potrzebuję programu do zrobienia gazetki reklamowej na użytek klientów. mam Corela jednak wolę pracować w Gimp-ie. Szukałam informacji na temat licencji, jednak znalazłam różne opinie. Gimp posiada licencję GNU GNU - Licencja Publiczna GNU
Wydaje mi się, że w tym wypadku mogę z niego korzystać, jednak wolę się upewnić. Na końcu licencji jest podana notka Powinieneś też poprosić swego pracodawcę (jeśli pracujesz jako programista) czy też swoją szkołę (jeśli jesteś uczniem), o podpisanie, w razie potrzeby, "Rezygnacji z praw autorskich" do programu. Poniżej podajemy przykład (zmień nazwy/nazwiska):

My, firma Jojodyne Sp. z o.o. niniejszym zrzekamy się
i rezygnujemy z wszelkich interesów prawnych w zakresie
praw autorskich do programu "Gnomovision" (który realizuje
następujące funkcje...), napisanego przez p.Jana Kowalskiego.

Podpis: /-/ Gniewosław Wielkoważny

Gniewosław Wielkoważny, Prezes...itp

O co w tym chodzi?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

madziam11 napisał:
Pracuję w firmie i potrzebuję programu do zrobienia gazetki reklamowej na użytek klientów. mam Corela jednak wolę pracować w Gimp-ie. (...) Gimp posiada licencję GNU GNU - Licencja Publiczna GNU
Wydaje mi się, że w tym wypadku mogę z niego korzystać, jednak wolę się upewnić.
można. GNU GPL nie ogranicza sposobów korzystania z programu, który jest nią objęty.
Na końcu licencji jest podana notka Powinieneś też poprosić swego pracodawcę (jeśli pracujesz jako programista)
to się odnosi do tworzenia oprogramowania (lub modyfikowania istniejącego), które miałyby być rozpowszechniane pod GPL, a nie do korzystania z oprogramowania.

A pracodawca będzie w takim wypadku posiadaczem praw majątkowych autorskich, co może kłócić się z wolnym oprogramowaniem. Zobacz art. 12

Ale art 12 jest odnoście gwarancji, tak?
To jak to w końcu wygląda? Mam prawo do używania tego programu w pracy, czy też nie?

Art. 12 ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych

Tak, można używać w pracy.

Powrót