Licencja na loga marek samochodowych, miejsce uznania na licencji creative commons

• Autor wątku Autor wątku Gucci93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gucci93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Projektuję stronę samochodową z danymi technicznymi samochodów.
Na stronie w widoku danego modelu używam zdjęć ze strony wiki commons i pod zdjęciem dodaję podpis, który sugeruje mi strona wiki commons, przykładowe zdjęcie: ***mod***

Pytanie nr 1: W licencji jest napisane, że zdjęcia można używać do celów niekomercyjnych. Na stronie nie sprzedaję zdjęć, jedyne na czym mógłbym ewentualnie zarobić to reklamy. Czy jeżeli zarabiam na stronie, na której są takie zdjęcia ale tylko z reklam to czy mam prawo używać tych zdjęć, oczywiście z podpisami?

W początkowym widoku prezentuję listę marek samochodowych i nie wiem czy mam prawo na ich użycie, to będzie coś takiego jak tu:
***mod***

Pytanie nr 2: Czy mogę ich użyć? Czy muszę uzyskać pisemną zgodę od każdego z producentów? Widzę, że na stronach takich jak ***mod*** loga są użyte.

Pytanie nr 3: Na stronie prezentuję dane techniczne samochodów, czy jeżeli się pomylę i np jako przyśpieszenie jednego z modeli Ferrari podam 5s do 100km/h a tak naprawdę ten model ma 4s do 100 km/h to czy taka firma może mnie pozwać? Również biorąc pod uwagę to, że używam ich loga.

Na licencji z wiki commons CC mogę użyć zdjęć na stronie dodając podpis do danego zdjęcia. W jakim miejscu musi znaleźć się ten podpis. Dla przykładu, prezentuję w miniaturach modele marki Opel Astra, podpisy pod samymi zdjęciami wyglądają bardzo nieestetycznie.
Pytanie nr 4: Czy mógłbym dodać podpisy na przykład w stopce strony? Również biorąc pod uwagę to, że w innym miejscu strony dodaję podpis pod tym samym zdjęciem, już nie w miniaturce, tuż pod zdjęciem? Zaznaczyłem na czerwono 2 miejsca na ewentualny podpis pod zdjęciem:
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Nie.
2. Używanie zdjęcia samochodu z widocznym znakiem towarowym nie jest używaniem znaku towarowego. Działa tutaj zasada wyczerpania prawa.
3. Być może lecz mało prawdopodobne.
4. W takim miejscu w jakim wymaga to licencja, jeśli nie ma tam określonego miejsca to w dowolnym.

1. Czyli nie mogę używać tego zdjęcia jeżeli na stronie są reklamy google adsense a jeżeli nie dodam takich reklam to mogę użyć tych zdjęć?
2. Chodzi mi nie o użycie zdjęć samochodów z logiem lecz samego loga, tak jak na stronie i zdjęciu, które wstawiłem ale je zmoderowałeś i teraz są niewidoczne. (czekam na odp jak poprawnie wstawić zdjęcie i link i umieszczę ponownie).

Dzięki za pomoc :)

1. Odpowiedź padła, czego z niej nie rozumiesz?
2. Używanie samego znaku towarowego wymaga zgody uprawnionego.

1. Jednak na licencjach, na których jest większość zdjęć na wiki commons można użyć do użytku komercyjnego, czyli licencje CC BY-SA 3.0 i CC BY 2.0.
2. Nie wiem za bardzo co zrobić w takim przypadku. Wątpię żeby producenci mi odpisali i wyrazili zgodę. Natomiast na stronach ***.pl i ***.pl znajdują się loga. Autorzy jednej ze stron odpisali mi w sprawie ich praw do użycia tych znaków towarowych. Odpowiedzieli, że mogą to robić i polecili przeczytać artykuł: ***.pl/jak-legalnie-uzywac-cudzego-znaku-towarowego/
Po lekturze tego artykułu wciąż nie wiem czy mogę użyć tych znaków towarowych czy nie...

moderacja

1. Zatem skoro licencja na to zezwala to można.
2. Art. 155. PWP jasno określa zasady używania cudzego znaku towarowego. Twoje w nich się nie mieści.

A czy zdjęcie loga marki na masce samochodu jest złamaniem zasad używania cudzego znaku towarowego? Wiem, że zdjęcie z daleka samochodu, który ma na masce logo jest dozwolone. Natomiast robiąc zdjęcie loga na masce samochodu głównym przedmiotem zdjęcia już nie jest samochód a logo na masce tego samochodu.

Tutaj przykład zdjęcia na licencji CC 3.0 ***mod***
Również tu: ***mod***

Gucci93 napisał:
A czy zdjęcie loga marki na masce samochodu jest złamaniem zasad używania cudzego znaku towarowego? ...
To nadal jest tylko towar oznaczony znakiem towarowym.

Czyli jest to jakieś wyjście, na głównej stronie zamiast znaków towarowych marek samochodowych mogę użyć zdjęć gdzie występuje to logo (na przykład na samochodzie ale też zdjęcie loga na ścianie fabryki). Dzięki temu nie będę musiał używać samych napisów "Skoda" "Volkswagen" "Opel" itd.

Jeszcze pytanie, załóżmy, że kupię takie znaczki samochodowe u dilera np. Skody. Zrobię profesjonalne zdjęcie na białym tle i umieszczę na stronie, mogę tak zrobić?

Ostatnia edycja:
Powrót