Licencja na oprogramowanie niezbędne do sterowania urządzeniem

• Autor wątku Autor wątku mykeil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mykeil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dzień dobry,
Posiadam urządzenie, które nabyłem legalną drogą kupna, niestety bez oprogramowania.

Producent za oprogramowanie do sterowania chce bardzo dużo kasy. Bez niego urządzenie jest bezużyteczne.

Czy posiadając urządzenie posiadam również licencję na oprogramowanie? Czy jeśli producent sprzedaje urządzenie wraz z oprogramowaniem to licencja jest "przypięta" do urządzenia? Co jest dowodem posiadania licencji?

Chciałbym zmotywować producenta do przekazania oprogramowania.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
mykeil napisał:
... Czy posiadając urządzenie posiadam również licencję na oprogramowanie? Czy jeśli producent sprzedaje urządzenie wraz z oprogramowaniem to licencja jest "przypięta" do urządzenia? ...
Nie w sposób automatyczny, musi to wynikać z umowy. Samo nabycie urządzenia bez oprogramowania nie daje Tobie prawa do licencji
mykeil napisał:
... Co jest dowodem posiadania licencji? ...
Oświadczenie licencjodawcy.

Ostatnia edycja:
Super. Wyjaśniłeś mi sprawę. Dzięki.

Napisałem do dystrybutora, powołałem się na art. 4. rozporządzenia 2009/24/WE
Pierwsza sprzedaż na terytorium Wspólnoty kopii programu komputerowego przez uprawnionego lub za jego zgodą wyczerpuje prawo dystrybucji na terytorium Wspólnoty tej kopii, z wyjątkiem prawa do kontroli dalszych wypożyczeń programu lub jego kopii.

Jest jeszcze klucz sprzętowy do programu. Popatrzyłem w internecie jak inne firmy postępują w przypadku gdy taki klucz zostanie uszkodzony lub zgubiony. Wydają kopię. Trzeba jedynie zapłacić za sam klucz. Jest nadzieja, że tutaj firma postąpi podobnie.

Jeszcze raz dziękuję. Twoja odpowiedź była bardzo pomocna. Pozdrawiam.

Powrót