Licencja na program - dwie firmy

• Autor wątku Autor wątku lewica2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lewica2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Cześć,
proszę o pomoc w takiej sprawie:
mam swoją firmę jednoosobową. Do niedawna współpracowałem z inną, również jednoosobową firmą. W okresie dobrych relacji zadecydowaliśmy, że kupimy program potrzebny do naszej pracy inwestując każdy z właścicieli firmy 50%, przy czym licencja i faktura jest na moją firmę. W chwili obecnej nasze relacje bardzo się pogorszyły. II firma cały czas korzysta z programu, ma do niego klucz USB (pożyczony za dorbych relacji). W jaki sposób mogę wyegzekwować spłatę 50% programu, ewentualnie zmusić ich do zwrócenia klucza, oczywiście ja wtedy spłacałbym im te 50%?

Ostatnia edycja:
Generalnie licencja jest na papierze, ale KLUCZ LICENCJI stanowi pendrive USB. Osoba, która pośredniczyła w sprzedaży programu, poinformowała nas, że takie działanie jest dopuszczalne, o ile nie będziemy kopiować samego klucza.

lewica2 napisał:
Generalnie licencja jest na papierze, ...
To nie zwalnia z jej przestrzegania, a twierdzenia dystrybutora nie muszą się pokrywać z jej treścią.

PS.
Można tu zastosować regulacje dotyczące zniesienia współwłasności.

Ja wiem, że jest to indywidualna sprawa. Ale jeśli tamta firma korzysta obecnie z tego programu, ja praktycznie korzystałem kilka razy z niego, to jakie mam szanse żeby np. dostać swoje 50%? mówimy tutaj o kwocie ok 20 000.

Albo dojdziecie do porozumienia albo pozostanie droga cywilnoprawna a tam może okazać się, że Wasze działanie jest bezprawne i wystąpią kolejne komplikacje.

Nasze działanie - mówisz tutaj np. o przestrzeganiu licencji?

Tak. Jej naruszenie może mieć bolesne konsekwencje.

No właśnie, sprawdzę to żeby potem kwiatków nie było. opróćz tego mogą być jeszcze jakieś inne komplikacje?

dzięki za informację i szybką odpowiedz.

Powrót