Licencja na sprzedarz fotografii

• Autor wątku Autor wątku slavomiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slavomiro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam nadzieję że się nie powtarzam ale szukam odpowiedzi na kilku forach i już mi się one mieszają. Zakładam firmę, gdzie będę sprzedawał fotografie. Fotografie pochodzą od osób trzecich tylko niestety nie wiem jaka umowę z nimi spisać. Założenia są takie, że fotki sprzedaję niezmienione, od każdej sprzedanej sztuki płacą autorowi określoną stawkę. Jednocześnie nie uzyskuję praw do innego wykorzystania fotografii a autor nie sprzedaje tych samych fotek na własną rękę. Pytanie jaka umowa miała by tutaj zastosowanie i ewentualnie jak to później rozliczyć. Mam nadzieję że z działem trafiłem odpowiednio bo coś mógłbym to pod kilka działów podczepić.
Pozdrawiam, Sławek

Witam,

jeśli zdjęcia te miały by charakter utworów w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (dalej: upaipp) to mogłaby być to licencja wyłączna na sprzedaż tych fotografii w określony sposób (via Internet, odbitka, etc.), w określonym czasie i na określonym obszarze. Licencja wyłączna musi mieć formę pisemną.

Jeśli na fotografiach przedstawione są osoby, to należy mieć jeszcze dodatkowo zgodę na rozpowszechnianie wizerunku tych osób (z wyjątkami zapisanymi w ustawie). Zgody od uwidocznionych osób, a nie od autora zdjęcia. Szczegóły - Art.81. upaipp.

Umowa licencyjna może dotyczyć fotografii już wykonanych - nie może działać 'w przód'.

Rozliczyć można wg uznania stron - np. jako procent od ceny. Ale proszę pamiętać, że autorzy zdjęć mają prawo, w świetle upaipp, do wglądu w dokumentację pańskiej firmy w zakresie niezbędnym do określenia wysokości wynagrodzenia...

Tutaj to się naprawdę szybko dostaje odpowiedzi :)

Właśnie o taką licencję wyłączną mi chodziło :) Z tą dokumentacją firmy to ok, tak myślałem (zresztą każdy z nich będzie miał hasło do swojego profilu dostawcy w sklepie i podgląd na bieżąco). Dobrze, a jak takie coś rozliczyć? Podatki itp? Jak autor ma się z tego w zeznaniu rocznym rozliczyć?

Ech, jak się tutaj edytuje posta?

Znalazłem jeszcze coś takiego jak Licencja mocna (na Wikipedii). Czy coś takiego można tutaj zastosować?

Jeśli chodzi o umowę licencyjną, to oczywiście najważniejsze jest to, jakie zapisy zawiera licencja. Nazwa czy jej dookreślenie ('mocna') to rzecz mniej istotna. Tak, w Pana przypadku byłaby to licencja wyłączna 'mocna'.

Warto też pamiętać, aby w licencji zawarte były również zapisy o tym, że:

#1 licencjodawca jest autorem zdjęcia i posiada wszelkie niezbędne prawa autorskie do zdjęć (ewentualnie osobą będącą nosicielem majątkowych praw autorskich - bo może się zdarzyć,że zdjęcie nie będzie od autora)

#2 zdjęcia nie są obciążone roszczeniami osób trzecich

#3 że może pan dochodzić roszczeń z tytułu naruszenia majątkowych praw autorskich w zakresie określonym licencją(gdyby ktoś zaczął fotografie rozpowszechniać równolegle z Panem).

Podatki - to inny dział ;)

dzięki wielkie, resztę już chyba znalazłem. Pozdrawiam

Powrót