Licencja na sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku Hehsik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hehsik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie.

Na wstępie - jeśli zamieściłem temat w nieodpowiednim dziale, to przepraszam.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad założeniem działalności gospodarczej, która miałaby polegać na kupnie w ilości hurtowej, cyfrowych kluczy aktywacyjnych do gier (na takie platformy jak Steam, Origin [...] ) i delaticzną sprzedaż ich w sposób zautomatyzowany poprzez serwisy aukcyjne, oraz e-sklep.

Zakup tych produktów cyfrowych, nieodbywałby się bezpośrednio od producenta tj. z wyżej wymienionych platform, lecz od innych podmiotów gospodarczych - które będą oferowały produkty po niższych cenach niż producent, wraz z fakturami oraz odpowiedzialnością za ich jakość. (kwestię mojej odpowiedzialności za jakość tj. działanie klucza, na razie pominę)

Wysyłka produktów, odbywałaby się poprzez automat a dostarczane byłyby przez wiadomości e-mail.

Sprzedaż produktów byłaby w pełni rozliczana z Państwem konsumpcyjnym - w wypadku rodaków standardowo rozliczane z urzędem, a jeśli klientem będzie ktoś zza granic naszego Państwa, to prawdopodobnie skorzystamy z procedury MOSS. (to też na razie pomijam)

Przejdźmy już do meritum sprawy, problemem jaki napotkałem jest legalność takiej działalności. Jak zdąrzyłem się zorientować Steam prawdopodobnie ma w swoim regulaminie zapis, że...

po 1. jedynie umożliwia wypożyczenie użytkownikowi gry z jego platformy po 2. zakazuje odsprzedaży gier i kont

Ad. 1. Umożliwia wypożyczanie gier, ale klucz nie jest grą, lecz poniekąd licencją na jej użytkowanie (o ile dobrze rozumiem znaczenie kluczy aktywacyjnych w kwestii prawnej)
Ad. 2. zakaz odnosi się do gier, ewentualnie użytych kluczy, lecz jak to jest z fabrycznie nowymi kluczami - nieaktywowanymi?

Starałem się uzyskać pomoc z różnych źródeł - gdy pytałem firmy trudniące się taką sprzedażą, jak wygląda ich stanowisko w tej sprawie oraz jak wygląda kwestia legalności sprzedawanych przez nich produktów uzyskiwałem wiadomość że jest to w pełni legalne, a mimo takich zapisów w regulaminie Steama nikt nie ma prawa banować tj. blokować ich kluczy, czy wzywać ich do odpowiedzialności prawnej bądź oskarżanie ich o starty producenta.
Jest naprawdę dużo sporych portali np. instantgaming, kingiun które nie są autoryzowanymi sprzedawcami produktów tych platform, a mimo wszystko to robią, od wielu lat i nikt nie robił im z tego tytułu problemów - choć wg mnie mógłby. Spotkałem się także z powoływaniem się na decyzję Trybunału UE, która znajduje się w pierwszym linku poniżej.

Jak to jest z licencją na sprzedaż takich kluczy elektornicznych (czyli bez wersji fizycznej/pudełkowej, lecz jako ciąg znaków) czy rzeczywiście taka licencja jest wymagana?

Wiem że logicznym byłoby zwrócenie się do producenta o współpracę ew. uzyskanie licencji - oczywiście taki krok również podjąłem:

Origin - zostałem poproszony o wypełnienie podania i przesłanie go, jednak jak na razie tego nie zrobiłem, ponieważ wiele osób mnie przekonywało że mogę to robić bez żadnych zezwoleń od producenta, a takie podanie jest zbędne aby legalnie sprzedawać klucze aktywacyjne.

Steam - przekierowali mnie do Valve (właściciel Steam) gdzie nie dostałem żadnej odpowiedzi kolejny raz

Blizzard - poinformowano mnie że żadna taka licencja nie jest wymagana, ani nie kontrolują w żadnej sposób sprzedaży ich produktów przez inne podmioty gospodarcze

Parę linków ocierających się o ten temat:

***mod***

Kilka lat później odmienne stanowisko:

***mod***
Ale jak dobrze rozumiem, obie te sprawy odnoszą się do używanych gier, tj. aktywowanych już kluczy, a nic nie jest wspominane odnośnie sprzedaży nowych i nieaktywowanych wcześniej kluczy.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Proszę linkować do źródła orzeczeń a nie doniesień multimedialnych. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W duzym skrocie. Nie ma w tym niczego nielegalnego. Wszyskto jest zgodne z prawem.

Najwyzej moze byc to niezgodne z regulaminem danego serwisu ale nie ma konsekwencji prawnych.
A co i na jakich zasadach jest dozwolone czy nie to chyba najprosciej spytac w supporcie danej gry/produktu typu Steam a nie u firm ktore handluja co jak widze juz zrobiles.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Jak już nadmieniłem, steam pokierował mnie do Valve, a od Valve brak odpowiedzi mimo kilkukrotnej próbie kontaktu.

Mówiąc bezpośrednio i pospolicie - mogę olać licencję na sprzedaż, jeśli wszystko będzie opłacane zgodnie z naszym prawem?

Wiem że Steam ma zapis odnośnie sprzedaży i ją zakazuje, jednak czy odnosi się to do sprzedaży (a raczej czy mają prawo odnosić się) NOWYCH kluczy, nieużywanych i z "gwarancją" ich poprawności, czy tylko wykorzystanych już kluczy przypisanych do konta.

Pozdrawiam.

Hehsik napisał:
... decyzję Trybunału UE, ...
Należy tutaj zauważyć, że zasada wyczerpania prawa, którą omawia orzeczenie TSUE jest zasadą o charakterze terytorialnym, więc legalne wprowadzenie do obrotu musi nastąpić na terenie EOG.

LeszsekS napisał:
Należy tutaj zauważyć, że zasada wyczerpania prawa, którą omawia orzeczenie TSUE jest zasadą o charakterze terytorialnym, więc legalne wprowadzenie do obrotu musi nastąpić na terenie EOG.

O ile dobrze zrozumiałem Twoją wiadomość, oraz treść artykułu do którego link podaję poniżej, to mam prawo sprzedaży cyfrowej wersji produktu jeśli go nie aktywuję wcześniej na swoim koncie, a producent nie straci na mojej sprzedaży tj. uzsyka odpowiednie wynagrodzenie za produkt.

***mod***

Dziękuję LeszsekS za pomoc.

Nadal pozostaje kwestia pierwszej wiadomości do pełnego rozwiązania.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Przeczytaj artykuł, przeanalizuj i podziel się z nami nabytą wiedzą. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hehsik napisał:
... mam prawo sprzedaży cyfrowej wersji produktu jeśli go nie aktywuję wcześniej na swoim koncie, ...
Ty takiego produktu nie sprzedajesz lecz tylko dostęp do gry.

Dokładnie, ale czy poza samą terminologią w moim wcześniejszym zapytaniu mam rację?
Dobrze zauważyłeś że jest to jedynie dostęp do gry, nie sprzedaję ani gry ani jej używanej wersji. Krótko mówiąc czy może Steam zakazać sprzedaży dostępu do gry ?

Możliwe że gubię się trochę w tej terminologii, za co przepraszam, jednak mam nadzieję że sens jest zachowany.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi, oraz proszę o dalsze wsparcie :)

Hehsik napisał:
... czy może Steam zakazać sprzedaży dostępu do gry ? ...
Jak wejdzie na drogę sądową i uzyska pozytywne orzeczenie to będziemy wtedy pewni.

Świetnie byłoby gdyby wypowiedział się tutaj ktoś, kto ma styczność z taką działalnością lub orientuje się w temacie sprzedaży takich kluczy cyfrowych umożliwiających uzyskanie dostępu do gry.

Dziękuję jeszcze raz.

LeszsekS napisał:

Szukałem przyjacielu :)
Tematu wyczerpującego moje zapytanie nie znalazłem.

Zachęcam do dyskusji, choćby w celu rozwiązania problemu dla kolejnych "poszukiwaczy".

Haha, wolałbym nie czekać aż tak długo, ani nie być ewentualnym podmiotem podstępowania :) Dlatego też tutaj piszę.

Jak właściciel platformy zacznie blokować sprzedane przez Ciebie klucze to też będziesz miał problem.

Czyli proponujesz zaczekać aż zostanie poruszona konkretnie ta sprawa w jakimś postępowaniu, ewentualnie do momentu gdy właściciel platformy określi swoje stanowisko w tej sprawie tak ?

Niezbyt wiem co mogę zrobić, masz jakieś propozycje? Z góry dziękuję.

Wysłałem już maile na każdy adres jaki znalazłem na ich stronie, ponieważ nie mają żadnego kontaktu typowo do takich spraw. Jeśli nikt nie odpisze - a tak się stanie, to najlepiej wysłać zapytanie pisemnie, w razie braku odpowiedzi w takim wypadku mogę rozpocząć taką działalność i w razie problemów wykazać się dowodem odnośnie próby porozumienia się z właścicielem platformy?

Brak odpowiedzi nie oznacza zgody.

A więc co w takiej sytuacji radzisz zrobić? W razie braku odpowiedzi zaniechać prowadzenie takiej działalności ?

Decyzja należy do Ciebie. Ty poniesie jej ryzyko.

Powrót