Licencja na stronę internetową

• Autor wątku Autor wątku harmattan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

harmattan

Stały bywalec
Odpowiedzi
553
Przygotowuję obecnie dla jednostki samorządowej stronę internetową, która ma pełnić funkcję informacyjną na temat prowadzonego przez tę jednostkę projektu edukacyjnego. Na potrzeby tego serwisu napisałem nie tylko kod PHP/HTML prezentujący zawarte w nim informacje, ale stworzyłem również od podstaw skrypt, który daje możliwość zarządzania treścią strony osobom niewykwalifikowanym w technologiach internetowych (tak zwany CMS). Chcę go wykorzystywać w przyszłości podczas tworzenia stron dla innych zleceniodawców.

Podczas realizowania poprzedniego projektu dla tego samego zleceniodawcy, w umowie o dzieło umieszczony został zapis o przeniesieniu praw autorskich. Jak już zdążyłem się zorientować, tym razem nie mogę się zgodzić na taki zapis, tylko zamiast tego powinien pojawić się paragraf o udzieleniu licencji, zgodnie z art. 66-68 ustawy (wiadomo jakiej).

Jak powinien brzmieć taki zapis? Poniżej moja propozycja, uprzejmie proszę o jej twórczą modyfikację. Z góry dziękuję.

"Zleceniobiorca udziela Zleceniodawcy nieograniczonej czasowo i terytorialnie niewyłącznej licencji na wykorzystanie utworu w zakresie prezentowania w sieci Internet informacji związanych z projektem edukacyjnym Nazwa projektu, zgodnie z art. 66-68 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Po przeczytaniu sąsiedniego tematu zastanawiam się jeszcze nad wprowadzeniem do tego punktu o licencji zapisu o zgodzie na "wykonywanie utworów zależnych", czyli mam tu na myśli, że za jakiś czas inny informatyk będzie mógł dla zleceniodawcy rozbudować tę stronę, bazując na moich skryptach. Ale zastanawiam się, czy to zabezpiecza moje autorskie prawa osobiste jako twórcy utworu pierwotnego - mam na myśli, czy będę mógł domagać się pozostawienia w stopce strony informacji o moim autorstwie w kolejnych wersjach, przygotowanych przez kogoś innego na podstawie tak sformułowanej licencji.

Jeszcze przydałoby się coś o odpłatności.

W umowie dotyczącej poprzedniego projektu zapis był następujący:

[cytat:1d0hswwx]§8
W ramach wynagrodzenia określonego w §3 umowy Wykonawca przenosi na Zamawiającego autorskie prawa majątkowe związane z projektem oraz wykonanym dziełem na wszystkich polach eksploatacji, w tym również określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych[/cytat:1d0hswwx]
Poprzedni projekt był "jedyny w swoim rodzaju" i nie spodziewam się, bym kiedykolwiek dostał jeszcze zlecenie wykonania czegoś takiego, więc podpisałem taką umowę bez specjalnych obiekcji (negocjowałem za to inne fragmenty).

Korzystając z Waszych sugestii i wiedzy zgromadzonej tu na forum, w kolejnej umowie (dotyczącej samej strony) będę chyba optował za następującym sformułowaniem:

[cytat:1d0hswwx]§L
W ramach wynagrodzenia określonego w §W umowy Wykonawca udziela Zamawiającemu nieograniczonej czasowo i terytorialnie niewyłącznej licencji na wykorzystanie utworu w zakresie prezentowania w sieci Internet informacji związanych z projektem edukacyjnym Nazwa projektu oraz wykonywanie utworów zależnych, zgodnie z art. 66-68 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych.[/cytat:1d0hswwx]
A jak będzie z tym moim nazwiskiem w utworach zależnych (nowych wersjach strony przygotowanych w oparciu o moje skrypty)? Mogę tego wymagać po udzieleniu licencji jak wyżej?

Powrót