licencja Not For Resale

• Autor wątku Autor wątku marcus753
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcus753

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
witam wygrałem program na licencji Not For Resale rozumiem że nie mogę go nikomu sprzedać czy jest jednak legalne przekazanie go komuś ? lub np. sprzedaż innej rzeczy + gratisowo przekazanie tego programu ?

Pozdrawiam

Możesz odsprzedać, gdyż na to zezwala ustawa o prawie autorskim w art. 51 ust. 3. Nie musisz tego łączyć z żadnym przedmiotem. Dotyczy to oczywiście oryginalnego nośnika wraz z wszytkim tym co było do niego dołączone. To jest tzw. wyczerpanie prawa autorskiego i z pewnością znajdziesz więcej na jego temat w Internecie.

Sprawa dotyczy programu firmy Adobe rozmawiałem z BOK gdzie poinformowano mnie że licencja Not For Resale zabrania dalszej odsprzedaży i w google jak wpiszemy nazwę tej licencji to też nam wyskakuje komunikat że nie można jej sprzedawać dalej. W artykule który przytoczyłeś jest mowa o wprowadzeniu przedmiotu do obrotu ja jednak wygrałem licencje na ten program więc czy jest to równoznaczne z wprowadzeniem go do obrotu ? a jeśli tak to czy licencja Adobe jest niepoprawna ?

Wprowadzeniem do obrotu jest przekazanie przez producenta lub importera po raz pierwszy do obrotu handlowego. Jeśli ten program jest dostępny w tradycyjnej sprzedaży na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego to dotyczy go ten przepis prawny.

Był taki wątek nawet: http://forumprawne.org/prawo-cywilne/63526-program-komputerowy-not-resale.html

Książki też nie odsprzedaż jak Ci nie będzie potrzebna bo wydawca sobie tak zstrzeże? Pod tym względem programy komputerowe nie są wyłączone spod tego przepisu.

No nic w poniedziałek idę do prawnika zobaczymy co powie...

Dziwna sprawa w takim razie licencje NFR są nielegalne ?

ew. program mogę sprzedać ale ma on wartość tylko nośnika a licencji nie mogę...

sam nie wiem co o tym myśleć...

To trochę bez sensu z tą licencją. Poszukaj sobie w sieci artykułów o "wyczerpaniu praw autorskich" czy szerzej własności intelektualnej. Nie wiem jakie będzie miał prawnik stanowisko, ale gdyby jednak powiedział, że warunki licencji mają pierwszeństwo to zapytaj go o wyczerpanie praw w art. 51 ustawy o prawie autorskim. Jeśli stwierdzi że to nieważne to niech uzasadni. Fajnie by było jakbyś napisał tutaj co on na to.

Oczywiście będzie to kolejna opinia, a nie wyrok w sprawie, o tym musisz pamiętać.

marcus753 napisał:
Dziwna sprawa w takim razie licencje NFR są nielegalne ?
niekoniecznie. W przypadku programów komputerowych, jak wiadomo, mogą być dystrybuowane różne wersje tego samego programu pod różnymi licencjami. Wystarczy, żeby program, który wygrałeś nie był wersją, która jest udostępniana w normalnej sprzedaży (udostępniana publicznie), a właśnie w takich jakiś dziwnych eventach, które nie muszą być publicznym udostępnieniem utworu. I wtedy Art.51. by nie działał. Ale, rzecz jasna, wszystko zależy od wszystkich szczegółów sytuacji.

A niezależnie, z tego co pamiętam, był wątek o programach Adobe, i tam w licencji widniał zapis o możliwości odsprzedania licencji - czyli była zgodność z Art.51. upaipp.

Powrót