Licencja oprogramowania - osoba prywatna.

• Autor wątku Autor wątku Quality
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Quality

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Chciałbym kupić sobie oprogramowanie np. Photoshop itp.
I tutaj nawiązuje się pytanie.

Czy Będę mógł korzystać z tego oprogramowania w firmie której pracuje na umowę o prace ?

Przypominam, że oprogramowanie zarejestrowane będzie na mnie, jako osobę prywatną.

przed zakupem przeczytaj licencję ale na 99,99 % nie będziesz mógł używać go do celów komercyjnych czyli w firmie....

[cytat:37vvhyum] przed zakupem przeczytaj licencję ale na 99,99 % nie będziesz mógł używać go do celów komercyjnych czyli w firmie...[/cytat:37vvhyum] .

Jeżeli wejdziesz w posiadanie wersji pełnej w 100 procentach mozesz jgo zastosować do celów komercyjnych ten program jest sprzedawany zazwyczaj jako BoX ( i licencja określa na ilu stanowiskach ( komputerach można zainstalować. )Photoshop jest w pełni komercyjnym programem do zastosowań jak najbardziej komercyjnych.. i można go instalować we firmie.
Z resztą z tego co wiem wiele firm trudniących sie grafiką uzywa tego programu..

Witam.
Nie o taką odpowiedz mi chodziło.
Wiadomo ze kupie pełną wersje na 1 usera, do celów komercyjnych, to wiem.
Wiem też że spokojnie mógłbym korzystać z niego pracując na zlecenie.

O to chodzi ze chce ją kupić na siebie jako osobę prywatna, a pracuje w firmie u kogoś innego na umowę o pracę, czy będę mógł w takim wypadku korzystać w tej firmie ze swojego prywatnego komputera i swojego oprogramowania pracując dla tej firmy ?

Albo jeśli byłaby to praca w domu np. ?

Proszę o odpowiedź bo to bardzo ważne dla mnie.
To oprogramowanie kosztuje 7000 zł, więc nie widzi mi się kupować je jeśli będzie bezużyteczne.

Pozdrawiam

[cytat:24e7x1fr] O to chodzi ze chce ją kupić na siebie jako osobę prywatna, a pracuje w firmie u kogoś innego na umowę o pracę, czy będę mógł w takim wypadku korzystać w tej firmie ze swojego prywatnego komputera i swojego oprogramowania pracując dla tej firmy ?[/cytat:24e7x1fr]
Kupując. ten program jako box (licencja jednostanowiskowa) ..licencja zezwala Ci na zainstalowanie na jednym stanowisku to oprogramowanie. . Instalujesz na swoim komputerze i na nim pracujesz .. Instalujesz przykładowo na Laptopie swoim .. bierzesz go do pracy i tam pracujesz nie istotne dla kogo tworzysz edytujesz zdjęcia ( bo tym głównie się ten program zajmuje) .
Nie wolno ci natomiast według licencji zainstalować tego programu na swoim komputerze i na komputerze u pracodawcy..
Ja bym na Twoim miejscu poprosił szefa by kupił mocnego laptopa za jakieś 3- do 4 tysięcy pln) na niego wrzucił ten program ( dosyć spore wymagania)
Taniej by to chyba wyszło niż zakup dwóch licencji tego oprogramowania..( co do ceny drugiej licencji warto się skontaktować ze sprzedawcą oprogramowania)

godunow jesteś pewny że mogę wziąść prywatnego laptopa do pracy i pracować na prywatnym oprogramowaniu ? Musze być pewny w 100 %.

Reszta już jest, mam laptopa i do pracy blisko :D

Kombinuje tak bo chcę kupić cały pakiet Adobe Creative Suite 3, a to spory wydatek, a że chcę również pracować w domu na zlecenie więc oprogramowanie musi być na mnie.

Dzięki wielkie
Pozdrawiam.

[cytat:1dyk7afz] godunow jesteś pewny że mogę wziąść prywatnego laptopa do pracy i pracować na prywatnym oprogramowaniu ? Musze być pewny w 100 %. [/cytat:1dyk7afz]
Pewny to ja nie jestem.. Pewny jest Twój szef
To czy możesz pracować na swoim prywatnym sprzęcie w firmie zależy tylko i wyłącznie od Twojego szefa.. Przeszkód innych nie ma..
[cytat:1dyk7afz] Kombinuje tak bo chcę kupić cały pakiet Adobe Creative Suite 3, a to spory wydatek, a że chcę również pracować w domu na zlecenie więc oprogramowanie musi być na mnie. [/cytat:1dyk7afz]
Moim zdaniem jest małe ale.. Trzeba zobaczyć dokładniej licencje..
Mianowicie jeżeli bierzesz swój laptop do firmy tworzysz dla nich czy dla innych prace tym programem jako osoba prywatna ( zgodnie z rejestracją) programu) to się nic nie dzieje. Po prostu wykonujesz zlecenie. i tyle
Natomiast jeżeli twoje oprogramowanie służy jako oprogramowanie firmy służy te same czynności prace są wykonywane jako firma ty jesteś jedynie pracownikiem a nie zleceniodawca usługi.. To w tym przypadku może nastąpić naruszenie licencji ..
Tak jak pisałem wcześniej prościej byłoby aby szef zakupił oprogramowanie na firmę a tobie w ramach firmy zezwolił na świadczenie usług.. nie jako na swój rachunek..
Jeżeli firma w której pracujesz wykonuje bądź ma zamiar wykonywać usługi przy pomocy tego programu.. i chcesz korzystać tez indywidualnie. z tego oprogramowania . Nie wiem czy nie warto rozważyć zakupu tego programu na dwa stanowiska jest to dużo taniej niż kupowanie osobno na .. jedno stanowisko rejestrujesz w firmie jedno drugie na siebie..
Zresztą jak pisze warto sie zapoznać z licencjami..

Powrót