licencja pelna?

• Autor wątku Autor wątku mariuszmariuszmarius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszmariuszmarius

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Co oznacza zapis w regulaminie konkursu, ze organizator nabywa na czas nieokreślony pełne prawo do korzystania z nagrodzonej pracy konkursowej (dalej wymienione na jakich polach eksploatacji np. w zakresie anonimowego rozpowszechniania utworu, w zakresie decydowania o jego pierwszym publicznym udostępnieniu oraz sprawowania nadzoru nad sposobem korzystania z utworu)? Dodalem tę samą pracę na inny konkurs udzielając licencji niewyłącznej, czy mogłem tak zrobić? Czy pole eksploatacji musiały się ze sobą pokrywać w obu konkursach?

mariuszmariuszmarius napisał:
Co oznacza zapis w regulaminie konkursu, ze organizator nabywa na czas nieokreślony pełne prawo do korzystania z nagrodzonej pracy konkursowej ...
W doktrynie nie dopuszcza się takiego działania aby w regulaminie przenieść prawa autorskie do wszystkich prac konkursowych tym bardziej, że organizator zawłaszcza sobie prawa autorskie osobiste
... w zakresie anonimowego rozpowszechniania utworu, w zakresie decydowania o jego pierwszym publicznym udostępnieniu oraz sprawowania nadzoru nad sposobem korzystania z utworu ...
czego prawo nie dopuszcza. Taki regulamin nie ma mocy prawnej.

Organizator może nabyć prawa autorskie majątkowe do nagrodzonej pracy.

Temat tego typu regulaminów był już poruszany na FP.

Ostatnia edycja:
20649149225475484389.jpg

98345594041002005072.jpg

Jak w takim przypadku wygląda sprawa, jeśli zrzekłem się i nie odebrałem nagrody? Czy w takim razie tyczy mnie się tylko pkt. 2? I na jakich polach eksploatacji mogą korzystać z mojego zdjęcia, skoro w tym punkcie nie zostały określone? Czy jeżeli nie odebrałem nagrody to pkt. 6 też mnie dotyczy?

Przede wszystkim nie ma tutaj mowy o przeniesieniu praw autorskich majątkowych tylko o udzieleniu licencji niewyłącznej na korzystanie z utworów na polach eksploatacji tam wymienionych. Nie ogranicza to Twoich praw. O nagrodzonej pracy pisałem wyżej.
Przepis prawny:
Kodeks cywilny
Art. 921.
§ 3. Przyrzekający nagrodę nabywa własność nagrodzonego dzieła tylko wtedy, gdy to zastrzegł w przyrzeczeniu. W wypadku takim nabycie własności następuje z chwilą wypłacenia nagrody. Przepis ten stosuje się również do nabycia praw autorskich albo praw wynalazczych.

Jeśli nagroda nie została Ci wydana organizator nie nabył praw autorskich.

PS.
Podkreślenie dotyczy internetu.

Ostatnia edycja:
Tylko jest napisane, ze może korzystać z nagrodzonej pracy na wymienionych polach eksploatacji od momentu wydania mi nagrody. Wcześniej jest zapis, ze za prawo uczestnictwa w konkursie udzielam licencji niewyłącznej, ale tam pól eksploatacji nie ma wymienionych. Wiec organizator może korzystać z mojej pracy na wymienionych w pkt 3 polach eksploatacji mimo, ze nie odebrałem nagrody?

Nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przepis prawny:
Art. 49.
[Korzystanie z utworu / wprowadzanie zmian w utworze]

1. Jeżeli w umowie nie określono sposobu korzystania z utworu, powinien on być zgodny z charakterem i przeznaczeniem utworu oraz przyjętymi zwyczajami.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660875

Tutaj należy sądzić, że nienagrodzone prace mogą być wykorzystywane wyłącznie do prezentacji jako biorące udział w konkursie.

A co z pkt. nr 6? Skoro nie odebralem nagrody, organizator moze udzielac sublicencji innym firmom na polach eksploatacji wymienionych w pkt 3?

Pkt. 6. dotyczy nabycia praw autorskich majątkowych a nie udzielenia licencji. Licencja co do zasady, a tym bardziej niewyłączna, nie zezwala na udzielanie sublicencji.

Czyli mogę to zdjęcie użyć np. w innym konkursie, udzielając innej firmie licencji niewyłącznej?

Powrót