licencja piublic domain

• Autor wątku Autor wątku bulek81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bulek81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.
Czy z filmami na takiej licencji ***mod*** mogę robić wszystko?
Poz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odpowiedzi szukaj w treści licencji.

Ponawiam pytanie. Czy z filmami na takiej licencji mogę robić wszystko?

This work is in the public domain because it was published in the United States between 1923 and 1963 and although there may or may not have been a copyright notice, the copyright was not renewed. Unless its author has been dead for the required period, it is copyrighted in the countries or areas that do not apply the rule of the shorter term for US works, such as Canada (50 pma), Mainland China (50 pma, not Hong Kong or Macao), Germany (70 pma), Mexico (100 pma), Switzerland (70 pma), and other countries with individual treaties. See Commons:Hirtle chart for further explanation.

A czy jeżeli chciałbym wykorzystać jakiś film amerykański z domeny publicznej w USA to muszę kierować się polskim prawem czy amerykańskim?

Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 7.
[Umowy międzynarodowe]

Jeżeli umowy międzynarodowe, których Rzeczpospolita Polska jest stroną, przewidują dalej idącą ochronę, niż to wynika z ustawy, do nieopublikowanych utworów obywateli polskich albo do utworów opublikowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub równocześnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo opublikowanych po raz pierwszy w języku polskim – stosuje się postanowienia tych umów.
oraz Polska i USA są sygnatariuszami Konwencji berneńskiej
Przepis prawny:
Konwencja berneńska akt paryski:
Artykuł 5​
1.W odniesieniu do dzieł, co do których autorom przysługuje ochrona na podstawie niniejszej konwencji, autorzy w państwach należących do Związku, innych niż państwa pochodzenia dzieła, korzystają z praw, jakie odpowiednie ustawy przyznają aktualnie lub przyznają w przyszłości swoim obywatelom, jak też z praw specjalnie przyznanych przez niniejszą konwencję.

Ostatnia edycja:
Wikimedia commons

1. Wikimedia Commons to repozytorium multimediów udostępniające pliki (grafiki, dźwięki, filmy) wszystkim, w ich własnym języku i na wolnej licencji.
2. Każdy może kopiować, wykorzystywać i modyfikować wszelkie umieszczone tu pliki, pod warunkiem podania źródła i autora oraz pod warunkiem zachowania tej samej wolnej licencji dla dzieł pochodnych. Warunki licencji dla każdego z plików można znaleźć na jego stronie opisowej. Sama baza danych Wikimedia Commons oraz teksty w niej zawarte są objęte licencją Creative Commons Uznanie autorstwa/Na tych samych warunkach. Więcej informacji na temat re-use można znaleźć na stronach Commons:Reusing content outside Wikimedia (ang.) oraz Commons:Pierwsze kroki/Reuse.

Kalkulator domeny pubicznej

Czy mamy do czynienia z przejawem działalności twórczej o indywidualnym charakterze? - TAK
Czy mamy do czynienia z: aktem normatywnym lub jego urzędowym projektem, urzędowym dokumentem, materiałem, znakiem lub symbolem, opublikowanym opisem patentowym lub ochronnym, prostą informacją prasową? - NIE
Czy dzieło zostało opublikowane w Polsce, jego autorem jest obywatel Polski lub po raz pierwszy zostało opublikowane w języku polskim? - NIE
Czy dzieło zostało opublikowane w kraju, z którym Polska ma podpisane umowy o zakresie wzajemnej ochrony praw autorskich? - TAK
Czy według prawa tego kraju podlega ono prawu autorskiemu lub nie wygasły do niego prawa autorskie? - NIE

Wynik.

Domena Publiczna: prawa majątkowe wygasły, prawa osobiste pozostają w mocy. Dzieło można publikować pod warunkiem nie naruszania jego twórczej integralności i z wymienieniem twórców. Można publikować utwory zależne (tłumaczenia, adaptacje, remiksy, opracowania) jednak z wyraźnym wskazaniem pierwotnego źródła i w sposób nie naruszający dóbr osobistych pierwotnych twórców i ich spadkobierców."

Czy na podstawie tych informacji mogę użyć tego filmu w celu opracowania go uwzględniając przy tym autora czy też autorów? Czy to mało?

Skoro prawa autorskie majątkowe wygasły, każdy może z tego utworu swobodnie korzystać.

Nie wiem czy dobrze rozumiem te wszystkie ustawy.
Czyli jeżeli utwór powstał w Polsce i nie jest w domenie publicznej a autor utworu zmarł np. w 1950r to ja jak i Amerykanin nie możemy z niego korzystać tak?
Natomiast jeżeli jakiś utwór trafił do domeny publicznej w jakimś kraju to może korzystać z niego każdy? Niezależnie z jakiego jest kraju i nie ważne ile lat minęło od śmierci ostatniego z współtwórców? Tak przynajmniej sugeruje ten kalkulator.
Może moje pytanie powinno brzmieć czy kalkulator domeny publicznej jest wiarygodny?

bulek81 napisał:
... Czyli jeżeli utwór powstał w Polsce i nie jest w domenie publicznej a autor utworu zmarł np. w 1950r to ja jak i Amerykanin nie możemy z niego korzystać tak? ...
Za zgodą posiadacza praw autorskich majątkowych, może to być spadkobierca lub inny uprawniony, który kupił takie prawa.
bulek81 napisał:
... Natomiast jeżeli jakiś utwór trafił do domeny publicznej w jakimś kraju to może korzystać z niego każdy? Niezależnie z jakiego jest kraju i nie ważne ile lat minęło od śmierci ostatniego z współtwórców? ...
Nie, przeczytaj wskazane wyżej przepisy prawne. Zawsze liczy się bardziej rygorystyczny przepis chroniący prawa twórcy.
bulek81 napisał:
... czy kalkulator domeny publicznej jest wiarygodny?
To nie jest wiarygodne źródło prawa.

Czarna magia.
Jeżeli utwór który podałem nie miał przedłużonych praw autorskich (prawa majątkowe wygasły w USA) to w Polsce należy przestrzegać polskiego prawa i mam czekać do upłynięcia 70 lat po śmierci ostatniego ze współtwórców? Czy jak ktoś traci prawa autorskie majątkowe to utwór jest na wolnej licencji wszędzie.
Mogę tak zgadywać, ale to chyba nie ma sensu.
Dzięki za odpowiedzi.

bulek81 napisał:
... Jeżeli utwór który podałem nie miał przedłużonych praw autorskich (prawa majątkowe wygasły w USA) to w Polsce należy przestrzegać polskiego prawa i mam czekać do upłynięcia 70 lat po śmierci ostatniego ze współtwórców? ...
Nieprawdopodobne, czas trwania praw autorskich w USA i Polsce jest w zasadzie taki sam.
bulek81 napisał:
... Czy jak ktoś traci prawa autorskie majątkowe to utwór jest na wolnej licencji wszędzie. ...
Patrz Art. 5. Konwencji berneńskiej, choć na dzień dzisiejszy okresy trwania pokrywają się w dominującej części przypadków.

No niestety, ale art.5 rozumiem tak, że autor pochodzenia innego niż państwa pochodzenia dzieła jest objęty takimi samymi prawami jak obywatel tegoż kraju. Ale nadal mi to nic nie mówi czy mogę używać materiałów z domeny publicznej US takich które między 1923 a 1963 nie zostały odnowione jeżeli chodzi o prawa autorskie. Bodajże w tych latach utwór był chroniony przez 28 lat a później trzeba było do przedłużyć. Utwory te trafiły do domeny publicznej US, ale nie wiem na jakich zasadach. Czy w momencie nie przedłużenia praw autorskich równało się to z zrzeknięciem się praw majątkowych? Czy utwór trafił tam po iluś latach od jakiejś daty?
No niestety nic chyba nie wyczytam, więc zadam pytanie w prosty sposób. Czy mogę wykorzystać film "disorder in the court" w różnych celach podając źródło Wikimedia Commons i twórców filmu.? Jak ktoś będzie łaskaw w prosty sposób odpowiedzieć tak bo..... Nie bo ..... to będę wdzięczny.

Wiem chyba o co chodzi. Przeczytałem artykuł o użytkowniku który udostępnił na portalu chomikuj film z domeny publicznej "Noc żywych trupów" i dostał pismo w od jakiejś agencji które miało na celu wyłudzenie od niego pieniędzy, że niby posiadają licencję do tego filmu a jej nie miała.
Film przeszedł do domeny publicznej z racji tego, że nie dopełnili jakichś formalności i stracili prawa autorskie do tego filmu. Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o film Disorder in the court jest podobnie. Nie przedłużenie praw autorskich miedzy rokiem 1923 a 1963 spowodowało utratę praw autorskich do tego filmu.
Jeżeli jestem w błędzie to wyprowadźcie mnie z niego.

bulek81 napisał:
... Film przeszedł do domeny publicznej z racji tego, że nie dopełnili jakichś formalności i stracili prawa autorskie do tego filmu. ...
Mylisz dwie różne rzeczy, utratę licencji z wygaśnięciem praw autorskich. Pytania dotyczące stanu prawnego USA zadaj w odpowiednim dziale:
clear.gif
USA i Ameryka Północna.

"1923 do 1963 Opublikowane z zastrzeżeniem praw autorskich ale praw autorskich nie odnowiono Okres ochrony praw autorskich Brak. W domenie publicznej z powodu wygaśnięcia praw autorskich"

A utrata licencji nie równa się z brakiem praw autorskich?

bulek81 napisał:
... A utrata licencji nie równa się z brakiem praw autorskich?
Nie, utrata licencji to utrata prawa do korzystania z utworu i nie ma wpływu na istnienie praw autorskich majątkowych. To dopiero wygaśniecie tych praw może mieć wpływ na zakończenie licencji.

PS.
Należy pamiętać, że US ma trochę inny model prawa autorskiego niż polski.

Ostatnia edycja:
Cytat:
Napisał/a bulek81 Zobacz post
... Film przeszedł do domeny publicznej z racji tego, że nie dopełnili jakichś formalności i stracili prawa autorskie do tego filmu. ...

Mylisz dwie różne rzeczy, utratę licencji z wygaśnięciem praw autorskich. Pytania dotyczące stanu prawnego USA zadaj w odpowiednim dziale: USA i Ameryka Północna.

według Commons:Hirtle chart "1923 do 1963 Opublikowane z zastrzeżeniem praw autorskich ale praw autorskich nie odnowiono Okres ochrony praw autorskich Brak. W domenie publicznej z powodu wygaśnięcia praw autorskich"

1. Czyli jeżeli chodzi o film "Noc żywych trupów" to tam utracili licencje tak? co spowodowało,wygaśnięcie praw autorskich gdyż twórcy ich nie przedłużyli tak?
2. W oparciu o zapis Commons:Hirtle chart - Do Filmu "Disorder in the court" wygasły prawa autorskie ponieważ nie zostały one przedłużone do 1963 roku. (może też z jakiegoś powodu)?
3. Jeżeli film znajduje się w domenie publicznej a od śmierci reżysera nie minęło nawet 50 lat, albo jeszcze żyje bo niby wygasły prawa autorskie to kto może rościć jakieś prawa do tego filmu jeżeli opracuje tekst z niego? Skoro twórcy ich nie mają to kto może mieć?

:x poplątane to jak moje słuchawki do telefonu.

1. Nie wiem, nie znam problemu. Po raz ostatni - utrata licencji nie ma wpływu na istnienie praw autorskich.
2. To źródło nie stanowi prawa.
3. W polskim prawie i na podstawie konwencji berneńskiej to jest możliwe tylko gdy uprawniony udostępni utwór do dowolnego korzystania.

PS.
W polskim prawie nie ma pojęcia "domeny publicznej".

1. Nie wiem, nie znam problemu. Po raz ostatni - utrata licencji nie ma wpływu na istnienie praw autorskich.

Kiedy wspomniałem o sytuacji z tymże filmem. Pan stwierdził, że mylę pojęcia wygasanie praw z licencją. Czyli miedzy 1923 a 1963 trzeba było przedłużyć prawa autorskie czy licencję.

2. To źródło nie stanowi prawa.

Może nie stanowi, ale mówi jednak o prawach autorskich a nie o licencji.

W polskim prawie nie ma pojęcia "domeny publicznej".

A dzień 1 stycznia Dzień Domeny Publicznej? Może w polskim prawie nie istnieje , ale istnieje pod inną nazwą zapewne.

Czyli według Pana jeżeli utwór w US jest w domenie publicznej bo w US istnieje coś takiego jak domena publiczna to w Polsce nie należy do domeny publicznej? I współtwórca nie może rościć praw w US, ale w Polsce może?

bulek81 napisał:
... trzeba było przedłużyć prawa autorskie ...
Praw autorskich nie przedłuża się, one istnieją tyle czasu ile wynika to z regulacji prawnych, to tylko one mogą zwiększać lub zmniejszać czas ochrony.
bulek81 napisał:
... ale mówi jednak o prawach autorskich a nie o licencji. ...
To nie jest wiarygodne źródło.
bulek81 napisał:
... ale istnieje pod inną nazwą zapewne. ...
Nie ma, jest tylko pojęcie wygaśnięcia praw autorskich majątkowych. Reszta to język potoczny.

bulek81 napisał:
... Czyli według Pana jeżeli utwór w US jest w domenie publicznej bo w US istnieje coś takiego jak domena publiczna to w Polsce nie należy do domeny publicznej? I współtwórca nie może rościć praw w US, ale w Polsce może?
Jeśli znalazł się tam z woli twórcy to jest taka sytuacja możliwa. To od jego decyzji zależy na jakim terytorium obowiązuje udzielona licencja.

Ostatnia edycja:
Powrót