licencja piublic domain

• Autor wątku Autor wątku bulek81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Praw autorskich nie przedłuża się, one istnieją tyle czasu ile wynika to z regulacji prawnych, to tylko one mogą zwiększać lub zmniejszać czas ochrony.

Może obecnie nie, ale w US między 1923 a 1963 ochrona praw autorskich trwała 28 lat i trzeba było ją przedłużyć o kolejne 28. Przynajmniej tak wyczytałem. A te utwory do których nie przedłużono praw straciły te prawa (wygasły). Czy źle wyczytałem?

Należałoby zagłębić się w prawo US (inny dział). Dla przykładu polecam lekturę Art. 124. Prawa autorskiego, szczególnie ust. 1. pkt 3.

Tylko po co jeżeli polskie prawo jest niezależne od US w tej kwestii?

A mógłby mi Pan wyjaśnić różnicę między moim pytaniem a tym?

Domyślnie Utwory w Public Domain w USA a rozpowszechnianie w Polsce
Witam moje pytanie brzmi: czy utwory na które prawa autorskie wygasły w USA można rozpowszechniać w Polsce? Przypominam iż w USA czas trwania praw jest krótszy niż w Prawie Polskim. Np. List of films in the public domain in the United States - Wikipedia, the free encyclopedia mamy tu listę filmów na licencji Publicznej. Czy rozpowszechnianie ich na terenie Polski jest legalne? co na to konewncje międzynarodowe np. konwencja Berneńska?

bulek81 napisał:
Tylko po co jeżeli polskie prawo jest niezależne od US w tej kwestii? ...
Co tylko po co ?
Oba Państwa wiąże Konwencja berneńska.
bulek81 napisał:
... A mógłby mi Pan wyjaśnić różnicę między moim pytaniem a tym? ...
Przecież otrzymałeś taką samą odpowiedź: post #7.

Ostatnia edycja:
Jednak cały czas odnoszę wrażenie, że odpowiedź jest bardziej na nie niz tak a sam mam wątpliwości bo ten Art 5 jakoś interpretuję inaczej, ale jeszcze sie przyjrzę.

Natomiast co, jeżeli chodzi o inne porozumienia międzynarodowe? np. TRIPS / WTO?

NORMY DOTYCZĄCE DOSTĘPNOŚCI, ZAKRESU I KORZYSTANIA Z PRAW WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ
Sekcja 1:
Prawa autorskie i pokrewne
Artykuł
9
Stosunek do Konwencji berneńskiej
Artykuł 12
Okres ochrony
Jeśli okres ochrony dzieła, innego niż fotograficzne lub dzieło sztuk stosowanych, jest obliczany na innej podstawie niż czas trwania życia osoby fizycznej, to okres taki będzie nie krótszy niż 50 lat, począwszy od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiła publikacja za zgodą autora. W przypadku gdy taka publikacja za zgodą autora nie nastąpiła w ciągu 50 lat od powstania dzieła, okres ten wyniesie 50 lat od końca roku, w którym dzieło powstało.
Czy ten punkt nie odnosi się właśnie do mojego pytania?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A do którego? Mam wrażenie, że nie rozumiesz tego co zacytowałeś.

Być może źle rozumiem
Czy z filmu który stracił prawa autorskie do 1963 roku i jest w domenie publicznej US mogę korzystać (np rozpowszechniać) w PL? W tym, że roku reżyser filmowy jeszcze żył.

Być może źle zrozumiałem to
jest obliczany na innej podstawie niż czas trwania życia osoby fizycznej

Jednak widziałem opinie prawną do korzystania z wydań N.Tesli gdzie ktoś odniósł się właśnie do tego porozumiania choć niekoniecznie akurat do tego punktu.

Ostatnia edycja:
bulek81 napisał:
... jeszcze żył. ...
<->
bulek81 napisał:
... jest obliczany na innej podstawie niż czas trwania życia osoby fizycznej ...
Czy Ty czytasz co piszesz?

W polskim Prawie autorskim obliczanie na innej podstawie ma swoje konkretne warunki. Aby zastosować się do Konwencji berneńskiej należny ustalić czy ów utwór podlegał ochronie a to już pytanie w zakresie prawa US, o tym pisałem już w poście #22.

Ostatnia edycja:
Jeszcze żył tzn, że żył kiedy prawa wygasły. Nie wiem co tu do rozumienia. Prawa majątkowe do filmu Noc żywych trupów wygasły w 1968 bodajże a reżyser umarł w ubiegłym roku.

Czy Ty czytasz co piszesz? W polskim Prawie autorskim obliczanie na innej podstawie ma swoje konkretne warunki.

:D Jak się odniosę do polskiego prawa to odnosisz się do porozumień międzynarodowych a jak odniosę się do porozumień międzynarodowych to odnosisz się do polskiego prawa. To nie wiem o co chodzi. Na podstawie polskiego prawa nie mogę korzystać bo nie minęło 70 lat od smierci ostatniego z współtwórców. :D Zaraz mi napiszesz, że jest konwencja bereńska art 5 :D

ów utwór podlegał ochronie
w momencie publikacji.1936
Do PD trafił miedzy 1960-1970 Podane jest 1960s.
Reżyser zmarł w 1984r czyli po tym jak utwór trafił do PD.

Ostatnia edycja:
bulek81 napisał:
... wygasły w 1968 bodajże ...
Miej pretensje do prawa tego kraju, ja wskazałem Ci regulacje międzynarodowe i polskie. Jeśli masz wątpliwości to to zastosuj rozwiązanie, które nie naraża Ciebie na konsekwencje.

Tak. Jednak koledze forumowiczowi odpowiedziałeś jednoznaczne "tak" a film ten znajduje się na liście filmów PD US którą przytoczył. Zresztą tam jest napisane, że nie jest to oficjalna lista bo ciężko stwierdzić czy dany film jest w PD.

Jeśli masz wątpliwości to to zastosuj rozwiązanie, które nie naraża Ciebie na konsekwencje.

Właśnie ją stosuję do momentu kiedy nie dowiem się czegoś konkretnego.

Ostatnia edycja:
bulek81 napisał:
Tak. Jednak koledze forumowiczowi odpowiedziałeś jednoznaczne "tak" ...
Skoro twierdził, że prawa autorskie wygasły. Samego faktu wygaśnięcia nikt tutaj nie weryfikuje.

Znowu wracamy. Czyli jeżeli film jest w PD US to w Polsce też. Kwestia czy film faktycznie powinien się znaleźć w PD US.

Po kilkudniowych analizach różnych źródeł stwierdzam, że nie można korzystać z większości jak i nie wszystkich utworów audiowizualnych z domeny publicznej US z racji tego, że musimy kierować się polskim prawem a w większości tych utworów przynajmniej jeden ze współtwórców zmarł po 1970r i nawet znalezienie jakiegoś zapisu który pozwala skrócić nam okres ochronny to i tak to wynosi 50 lat nie mniej.

Powrót