Licencja wyłącza - prosba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku mawiola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mawiola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Czy udzielając licencji wyłącznej na system komputerowy, mam prawo korzystać z powstałego kodu?

Przykładowo czy zmieniając niektóre funkcjonalności systemu, może zostać udzielona licencja osobie trzeciej?

Proszę o pomoc w tych kwestiach.

kod powstał z czego, sam sie wygenerował czy był dołączony do systemu?
Ty udzielasz licencji czy ją otrzymałeś od producenta?

za dużo ogólników

Autorem systemu powiedzmy że jestem ja. System został napisany na zamówienie dla pewnej firmy.
Zleceniodawca żąda zapisu że zostanie mu udzielona licencja wyłączna (my chcieliśmy udzielić licencji niewyłącznej).

Chcielibyśmy natomiast mieć pewność że wytworzony przez nas kod będziemy mogli wykorzystywać przy pisaniu kolejnych systemów.

Witam,

ponieważ jest Pani autorem oprogramowania posiada Pani tym samym pełne osobiste i majątkowe prawa autorskie do swojego dzieła (programu), jak i do poszczególnych jego części składowych (modułów kodu). Udzielając swojemu klientowi wyłącznej licencji upoważnia go Pani jedynie do korzystania z kopii programu na określonych w licencji (technicznie, terytorialnie i czasowo) polach eksploatacji, nie ma on żadnych majątkowych praw do programu ani jakichkolwiek jego części.

Posiadając prawa autorskie do kodów i całego programu może je Pani więc przetwarzać i używać do tworzenia innych aplikacji.

Prawo autorskie nie chroni idei, pomysłów czy algorytmów. Może więc Pani stworzyć dowolny inny program oparty o podobny algorytm, ale nie powinien w formie (funkcjonalności) ściśle odpowiadać licencjonowanemu programowi, gdyż wtedy licencjobiorca wyłączny mógłby powziąć stosunku do Pani roszczenia. Proszę zapoznać się z Art. 67. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ale to, kiedy jeden program == drugiemu programowi ocenić musi Pani sama...

Powrót