Licencje CC

• Autor wątku Autor wątku KiaranS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KiaranS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie, często przeglądam to forum dowiadują się wiele ciekawych i przydatnych rzeczy. Ostatnio poszukuję wytłumaczenia jak laikowi paru kwestii.
1) CC SA i CC ND - czy mogę obraz, cytat umieścić na koszulkach, torbach i sprzedawać je tak jak CC0 i CC BY(+nazwisko) czy działa to inaczej. Czytałam o tym i czytałam, i w sumie, ale nadal nic nie wiem.
2) Z tego co wyczytałam mogę korzystać z różnych rzeczy o ile wykonawca nie żyje od 70lat, tylko wtedy i czy w każdym przypadku tak jest?
3) Gdzie oprócz Creative Commons moge znaleźć zdjęcia, cytaty i obrazy z domeną publiczną?
4) Czy wszystkie cytaty, obrazy i zdjęcia oznaczone jako domena publiczna moge drukować na koszulkach i torbach i sprzedawać je?
5) Czy musi być napisane na tych wszystkich rzeczach na jakiej licencji jest to robione? Czy wystarczy jak w opicie będzie? Czy w ogóle muszę zamieszczać taką informację?
Jestem pewna, że pomożecie mi tak jak wielu osobom przede mną i po mnie :)

6) W różnych gracz są typowe dla nich powiedzonka, np. Czitujesz, Zgłaszam do MC, Jedziesz na haxach - czy mogę ich użyć na koszulkach i torbach, a w opisie na stronie dac, że często widzimy to np w CS'ie lub innych grach? Czy raczej nie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jest polska strona CC na której są wyłożone dość zrozumiale warunki tej licencji. Korzystanie z cytatu jest wymaga spełnienia odpowiednich warunków: Prawo cytatu

Zawsze korzystanie z cudzego utworu wymaga zgody autora/uprawnionego, pojedynczym słowom bardzo trudno przyznać status utworu.

Powrót