Licencje GPL i LGPL

• Autor wątku Autor wątku swr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Po przeszukaniu forum nie udało mi się znaleźć jasnej dla mnie odpowiedzi na moje pytania.
Co dokładnie muszę zrobić aby sprzedać program, który oparty jest na modułach które wykorzystują licencje GPL i LGPL?
Czy mój program również musi zostać wydany na licencji GPL?
Czy muszę wraz ze sprzedażą oprogramowania udostępnić jego kody źródłowe?

Witam,

Wszystko zależy od licencji na moduły, które Pan wykorzystuje. Trzeba dokładnie przeczytać warunki licencji, ewentualnie dopytać się o szczegóły producenta bibliotek - na pewno odpowie.

Nie wnikając w szczegóły, zasadnicza różnica przy wykorzystywaniu modułów objętych licencjami licencjami GPL i LGPL jest w udostępnianiu źródła napisanego programu.

- Przy wykorzystaniu modułów pod GPL jest obowiązek dystrybucji stworzonego programu wraz z jego kodami źródłowymi oraz kodami źródłowymi modułów.

- Przy wykorzystaniu modułów pod LGPL nie ma obowiązku udostępniania kodu źródłowego programu, a jedynie dostępne muszą być kody źródłowe modułów.

Czyli, jeśli nie chce Pan ujawniać kodu źródłowego napisanego przez siebie programu, powinien Pan stosować moduły pod LGPL. Mógłby Pan wtedy np. skompilować swoje źródła ze źródłami modułów, a następnie dystrybuować tę kompilację + źródła modułów. Ale powtarzam, szczegóły zależą od zapisów w licencjach użytych modułów.

Powrót