Licencje programów a ich modyfikacja.

• Autor wątku Autor wątku Karton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karton

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam
Wiem, że jakieś 5 lat temu można było łamać licencję na tzw "własny użytek".
Czy złamię prawo jeżeli zmodyfikuje program którego licencja mi tego zabrania, ale nie będę go rozpowszechniał?

W przypadku programów komputerowych nie ma czegoś takiego jak "dozwolony użytek własny" - jeśli licencja programu stanowi, że nie może on być modyfikowany, to złamiesz prawo autorskie modyfikując go.
Pozdrawiam!

@Fazzieh

Czyli, jeśli zmodyfikuję np. wykasuję jedną bibliotekę z Windows (czyli zmodyfikuję program), to złamię prawo autorskie? Jeśli otworzę w edytorze exe po czym go zapiszę (najpewniej psując go w ten sposób) - to już grozi mi grzywna/więzienie?

Możesz podać jakie konkretnie art. prawa autorskiego w ten sposób łamię?

adammada napisał:
@Fazzieh

Czyli, jeśli zmodyfikuję np. wykasuję jedną bibliotekę z Windows (czyli zmodyfikuję program), to złamię prawo autorskie? Jeśli otworzę w edytorze exe po czym go zapiszę (najpewniej psując go w ten sposób) - to już grozi mi grzywna/więzienie?

Art. 268a KK
§ 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1, wyrządza znaczną szkodę majątkową,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

hmmm nie wiem czy ratio legis tego przepisu obejmuje ww. sytuację...

Markiz32 napisał:
Art. 268a KK
§ 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Czyli jeżeli modyfikuję program ale go nie rozpowszechniam to grozi mi do lat 3 jeżeli właściciel oprogramowania się dowie, że go modyfikowałem, więc praktycznie na użytek własny można modyfikować.

Powrót