Licencje wydawnicze

• Autor wątku Autor wątku osobnikbezr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

osobnikbezr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

Chciałbym wystartować z wydawnictwem komiksowym, co wiąże się z umowami licencyjnymi z zagranicznymi wydawcami.

Z tego względu mam dwa pytania:
1. Czy są jakieś wzory tego rodzaju umów licencyjnych, pozwalających na wydanie zagranicznego utworu w języku polskim w celach sprzedażowych? Ewentualnie na co zwracać uwagę w takich umowach?

2. Ze względu na czas potrzebny na tłumaczenie i druk, komiksy będą gotowe do sprzedaży dopiero w styczniu. Czy w takim razie muszę już w grudniu założyć działalność gospodarczą, żeby legalnie podpisać umowę licencyjną? Czy też mogę podpisać taką umowę, a z rejestrowaniem dzialalności poczekać aż do przekroczenia limitu przychodów z działalności nierejstrowanej?

1. Szukaj w sieci.
osobnikbezr napisał:
... aż do przekroczenia limitu przychodów z działalności nierejstrowanej?
To Ci się nie opłaca, wygodniej zacząć od razu i tak będziesz miał tylko same wydatki.

Możesz rozwinąć dlaczego tak uważasz? I czy jesteś w stanie pomóc w kwestii pierwszego pytania?

osobnikbezr napisał:
Możesz rozwinąć dlaczego tak uważasz? ...
Bo tak mi podpowiada posiadane doświadczenie, a na wykładanie zasad organizowania i prowadzenia działalności gospodarczej jest tutaj za mało miejsca.
osobnikbezr napisał:
I czy jesteś w stanie pomóc w kwestii pierwszego pytania? ...
Wyszukiwarki nie działają?

Innymi słowy na bazie doświadczenia uważasz, że początki (czy może cała działalność w tym akurat przypadku) wiąże się tylko z wydatkami?

Początki jak najbardziej co jest podstawową zasadą znaną od stuleci, "aby wyjąć trzeba włożyć".

osobnikbezr napisał:
Innymi słowy na bazie doświadczenia uważasz, że początki (czy może cała działalność w tym akurat przypadku) wiąże się tylko z wydatkami?

No to chyba oczywiste, najpierw płacisz kilka(naście) tysięcy za licencję, potem tłumaczenie, skład i druk i dopiero jakikolwiek przychód.

Powrót