Liceum - niemiecki - konstytucja

• Autor wątku Autor wątku Huno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Huno

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam
Chodze do 1 klasy liceum. Chodzę na niemiecki, mam 2 z niego i mam go w moderacja. Nie zdaje go na maturze, uważam, że jest to strata dwóch godzin tygodniowo(w późniejszych klasach więcej) i nic się z niego nie nauczę. Wolę te dwie godziny przeznaczyć na naukę angielskiego na własną rękę, bo i tak poziom jest mizerny.

Jest jakaś możliwość, aby nie chodzić na niemiecki odwołując się na konstytucję w sprawie prawa do egzekwowania własnych poglądów, lub coś takiego?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Huno napisał:
Witam
Jest jakaś możliwość, aby nie chodzić na niemiecki odwołując się na konstytucję w sprawie prawa do egzekwowania własnych poglądów, lub coś takiego?

Keine Chance.

Ma Pan obowiązek uczestniczenia we wszelkich zajęciach z planu lekcji.

Jeśli poziom w szkole Panu nie odpowiada proszę porozmawiać z rodzicami o zmianie szkoły lub przepisaniu do innej klasy (z innym profilem).

Na religię nie chodzę, wiec wszystkich przedmiotów to nie dotyczy.
W sumie z niemieckim jest jak z religią - narzucają Ci co masz się uczyć(wierzyć), więc komuna pełną parą idzie w tym kraju...

A co do zmiany profilu, bądź szkoły, to bez znaczenia, bo nawet w klasie angielskiej są te dwie godziny niemieckiego, a z tego co się orientuje, to w 3 klasie będą 4h niemca i 2 anglika, aby wyrównać poziom dla 4 osób, które zdają z niemca. Żenada.

Huno napisał:
W sumie z niemieckim jest jak z religią - narzucają Ci co masz się uczyć(wierzyć), więc komuna pełną parą idzie w tym kraju...

Jesteś młody, doświadczenia nie masz, więc właściwie masz pelne prawo pisania takich głupot.

W każdym razie odpowiedź dostałeś.

Huno napisał:
Na religię nie chodzę, wiec wszystkich przedmiotów to nie dotyczy.

A co do zmiany profilu, bądź szkoły, to bez znaczenia, bo nawet w klasie angielskiej są te dwie godziny niemieckiego, a z tego co się orientuje, to w 3 klasie będą 4h niemca i 2 anglika, aby wyrównać poziom dla 4 osób, które zdają z niemca. Żenada.

"Żenada" jak Pan to określa to Pana poziom.

Jeśli nie odpowiada Panu szkoła, która wymaga sugeruje z rodzicami roważyć jej zmianę.

Nauka chemii to też komuna!!! A fizyka to czysty nazizm!!! Co z tą polską! Za PiSu tak nie było!

A po co się uczyć... "to niemodne" :D

Ucze się tego co jest dla mnie wartościowe. Akurat jestem w klasie biologiczno-chemicznej i niemiecki do niczego mi się nie przyda, a zwłaszcza, że nauczycielka ma charakter podobny do Hitlera.

Ta, chyba, że np. będziesz chciał studiować w Chemnitz...

A skad wiesz jaki charakter mial Adolf Hitler? Przeciez historia ci jest niepotrzebna.

Przepraszam za brak polskich znakow, w laptopie cos sie poprzestawialo.

A po co Ci konstytucja? Nauka języka niemieckiego a zdawanie matury z języka obcego to dwa różne światy. To że uczysz się niemieckiego nie nakłada na Cibie obowiązku zdawania matury z tego języka. Wystarczy, że zgłosisz w odpowiednim momencie dyrektorowi szkoły, że będziesz zdawał maturę z języka angielskiego do której przygotowujesz się sam i po sprawie. Niestety nie zwolni Ciebie to od obowiązku uczęszczania na język niemiecki i zaliczenia go przynajmniej na dopuszczajcy

Powrót