Licytacja komornicza, a hipoteka ?

• Autor wątku Autor wątku LawoK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LawoK

Stały bywalec
Odpowiedzi
6 591
Szukałem, szperałem nic nie rozwiało na 100% moim wątpliwości.
Na lokalu który mnie interesuje wisi hipoteka przymusowa przekraczająca wartość lokalu.
Pytanie krótkie:
Czy w przypadku zakupu będę musiał to spłacić czy nie.
(wpisy banku, skarbówki, zus i jakaś ugoda)

Jeśli ta hipoteka nadal służy zabezpieczeniu jakiejkolwiek należności to oczywiście, że tak. Wskazany jest kontakt z osobą na której rzecz jest ustanowiona hipoteka i sprawdzenie jej ważności. Tylko sprzedaż w drodze egzekucji lub postępowania upadłościowego "gasi" hipoteki.

Nie będziesz musiał. Jak kupujesz nieruchomość w drodze licytacji komorniczej, to zawsze z czystym kontem. Po uprawomocnieniu się postanowienia o przesądzeniu własności możesz sobie hipoteki wykreślić.

NieAndrzej napisał:
Nie będziesz musiał. Jak kupujesz nieruchomość w drodze licytacji komorniczej, to zawsze z czystym kontem. Po uprawomocnieniu się postanowienia o przesądzeniu własności możesz sobie hipoteki wykreślić.
Pytający nie wspomniał, że kupuje na licytacji, więc nie do końca jest pewne, czy musi, czy nie musi ;)

amadeoo napisał:
Pytający nie wspomniał, że kupuje na licytacji, więc nie do końca jest pewne, czy musi, czy nie musi ;)
Tytuł wątku przeczytałeś ? :-)
Oczywiście chodzi o licytację lokalu zajętego przez komornika za długi.

Na co po za hipoteką zwrócić uwagę ?
Jutro będę miał dostęp do całej KW, czego szukać by uniknąć lądowania z ręką w nocniku ?

Ostatnia edycja:
Powrót