Licytacja Komornicza a służebność przekroczenia granicy

• Autor wątku Autor wątku michal40m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal40m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Na drodze licytacji zakupiłem działkę, do które przysądzona została mi własność. Niestety na mojej działce znajduje się taras, który przylega do sąsiedniego domu, ogrodzenie i ogród. Właściciel tych obiektów nie został poinformowany o licytacji komorniczej a komornik nie poinformował o znajdujących się na działce obiektach.

Chciałbym się dowiedzieć czy w tym przypadku działa przepis o służebności wynikającej z przekroczenia granicy i czy mam prawo samodzielnie „rozebrać” obiekty znajdujące się na mojej działce i obciążyć kosztami właściciela ?
Również interesuje mnie czy właściciel ma możliwość prawną zatrzymania mnie przed rozbiórką ogrodzenia i tarasu.

Z góry dziękuje za pomoc.

michal40m napisał:
czy mam prawo samodzielnie „rozebrać”
Nie.
Musisz wystąpić do sądu z wnioskiem o rozebranie tarasu przez pozwanego i przesunięcia ogrodzenia lub o ustanowienie odpłatnej służebności lub o wykup zajętej nieruchomości.

Megaminx napisał:
Nie.
Musisz wystąpić do sądu z wnioskiem o rozebranie tarasu przez pozwanego i przesunięcia ogrodzenia lub o ustanowienie odpłatnej służebności lub o wykup zajętej nieruchomości.

Dzięki za odpowiedź. Wydaje mi się, że po licytacji powinienem mieć wszelkie prawa do terenu i mieć możliwość gospodarowania nim w dowolny sposób. Nie powinno mi przysługiwać odszkodowanie za bezprawne użytkowanie terenu ? Co jeśli pozwany nie zgodzi się na rozbiórke - będe musiał to zrobić na swój koszt ?

Przeczytaj to - Kodeks Cywilny:

Art. 151. Jeżeli przy wznoszeniu budynku lub innego urządzenia przekroczono bez winy umyślnej granice sąsiedniego gruntu, właściciel tego gruntu nie może żądać przywrócenia stanu poprzedniego, chyba że bez nieuzasadnionej zwłoki sprzeciwił się przekroczeniu granicy albo że grozi mu niewspółmiernie wielka szkoda. Może on żądać albo stosownego wynagrodzenia w zamian za ustanowienie odpowiedniej służebności gruntowej, albo wykupienia zajętej części gruntu, jak również tej części, która na skutek budowy straciła dla niego znaczenie gospodarcze.

Jeśli poprzedni właściciel wyraził zgodę na przekroczenie granicy to rozbiórka raczej nie wchodzi w rachubę.

Ostatnia edycja:
Powrót