Licytacja komornicza i prawa współwłaściciela

• Autor wątku Autor wątku czapla17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czapla17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam nietypowoą sytuację.Chcę kupic pewną działkę ,ale jest problem. Działka ma dwóch wpółwłaścicieli-są to byli małżonkowie po rozwodzie.Działka ta została ofiarowana małżeństwu przej ojca kobiety-ona po rozwodzie chciała ją odzyskać w całości jako że on nie płacił alimentów na ich dzieci.Tak więc on jest jej dłużnikiem.Zobaczyłam w gazecie ogłoszenie o I licytacji współwłasności 1/2 tej nieruchomości (działka ma jeden nr, nie ma podziału) w związku z zadłużeniem jej męża.Zapytałam się o co chodzi.Wyjaśniła mi że to formalność i ona ma prawo pierwokupu-bo to on jest jej winien alimenty.Pytałam czy aby na pewno nikt nie będzie licytował i czy na 100% ma prawo pierwokupu.Powiedziała że tak-bo to komornik ściąga z niego te alimenty...
Bardzo zalezy mi na tej działce-czekam na zakończenie tych formalności,ale obawiam się czy to faktycznie tak wygląda?Czy nie może nikt inny zalicytować?
Czy jeśli ona wyrazi chęć zakupu(tak chce zrobić)to faktycznie na I licytacji już może ją wykupić??.Kiedy i w jakiej sytuacji ustala się II licytacje???

1. Z postu wynika, że uprawnionymi do alimentów są dzieci, a nie była żona. Żona jest tylko przedstawicielem ustawowym dzieci.

2. Nie ma prawa pierwokupu, a przynajmniej nie z tej przyczyny, że jest przedstawicielem ustawowym uprawnionych do alimentów.

3. Do licytacji mogą przystąpić również inne osoby.

4. Przybicie będzie udzielone na jej rzecz jeżeli zaoferuje największą cenę.

A skoro ta osoba twierdzi,ze ma prawo pierwokupu(skąś to musi wiedzieć) to czy jest w ogóle taka sytuacja w której ona miałaby takie prawo????
Gdzie mamy się udać(komornik,sąd?) aby dowiedzieć się wszystkiego i nie stracić szansy kupienia tej działki?

Chyba tylko na podstawie 958 kpc

Przepis prawny:
Art. 958. § 1. Z chwilą obwieszczenia o licytacji nieruchomości wchodzącej w skład gospodarstwa rolnego współwłaścicielowi tej nieruchomości, który nie jest dłużnikiem osobistym, przysługuje aż do trzeciego dnia przed licytacją prawo przejęcia nieruchomości na własność w cenie nie niższej od sumy oszacowania. Przy wniosku o przejęcie wnioskodawca powinien złożyć rękojmię, chyba że ustawa go od niej zwalnia.

Powrót