C
czapla17
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Mam nietypowoą sytuację.Chcę kupic pewną działkę ,ale jest problem. Działka ma dwóch wpółwłaścicieli-są to byli małżonkowie po rozwodzie.Działka ta została ofiarowana małżeństwu przej ojca kobiety-ona po rozwodzie chciała ją odzyskać w całości jako że on nie płacił alimentów na ich dzieci.Tak więc on jest jej dłużnikiem.Zobaczyłam w gazecie ogłoszenie o I licytacji współwłasności 1/2 tej nieruchomości (działka ma jeden nr, nie ma podziału) w związku z zadłużeniem jej męża.Zapytałam się o co chodzi.Wyjaśniła mi że to formalność i ona ma prawo pierwokupu-bo to on jest jej winien alimenty.Pytałam czy aby na pewno nikt nie będzie licytował i czy na 100% ma prawo pierwokupu.Powiedziała że tak-bo to komornik ściąga z niego te alimenty...
Bardzo zalezy mi na tej działce-czekam na zakończenie tych formalności,ale obawiam się czy to faktycznie tak wygląda?Czy nie może nikt inny zalicytować?
Czy jeśli ona wyrazi chęć zakupu(tak chce zrobić)to faktycznie na I licytacji już może ją wykupić??.Kiedy i w jakiej sytuacji ustala się II licytacje???
Bardzo zalezy mi na tej działce-czekam na zakończenie tych formalności,ale obawiam się czy to faktycznie tak wygląda?Czy nie może nikt inny zalicytować?
Czy jeśli ona wyrazi chęć zakupu(tak chce zrobić)to faktycznie na I licytacji już może ją wykupić??.Kiedy i w jakiej sytuacji ustala się II licytacje???