Licytacja komornicza - udział w nieruchomości obciążonej hipoteką

• Autor wątku Autor wątku PawPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam.
Zainteresowała mnie pewna działka budowlana z licytacji komorniczej ale ze względu na skomplikowanie kw mam kilka pytań. Działka jest duża, istnieje fizyczna możliwość jej podzielenia, a do kupienia jest udział. Działka należy do dwóch spółek zoo, hipoteka wygląda tak że jest hipotka (umowna) na całość, a później poszczególne hipoteki przymusowe już na udziały.

Czy po za kupie będzie można podzielić tą działkę bez zgody współwłaściciela i wierzycieli hipotecznych pozostałej części?

Czy hipoteki zostaną tylko te które dotyczą udziału niekupowanego w licytacji i czy ta hipoteka umowna też zostanie ograniczone do tego udziału?

PawPL

Kupujesz udział, który nie będzie obciążony żadnymi hipotekami.
PawPL napisał:
Czy po za kupie będzie można podzielić tą działkę bez zgody współwłaściciela i wierzycieli hipotecznych pozostałej części?
Tak. Występujesz to sądu z wnioskiem o zniesienie współwłasności, które może nastąpić przez fizyczny podział nieruchomości, lub przyznanie jej na rzecz jednego z właścicieli z obowiązkiem spłaty drugiego, lub sprzedaż całej nieruchomości i podział środków uzyskanych ze sprzedaży.

Pozostaje art. 1013 kpc, warto poczytać tę księgę uważnie.

Dziękuje. Sprawdziłem hipoteka umowna łączna została wpisana przed umowami sprzedaży na podstawie których powstała współwłasność. Przy takim brzmieniu art 1013 czyni nabycie tej działki całkowicie nierealnym. Jaki był cel ustawodawcy do wprowadzenia takiego zapisu?

Dragazes napisał:
Masz rację. Nie wziąłem pod uwagę wariantu z hipoteką wpisaną przed powstaniem współwłasności.
PawPL napisał:
Jaki był cel ustawodawcy do wprowadzenia takiego zapisu?
Według mnie ochrona wierzyciela hipotecznego. Założę się, że wierzyciel ten nie jest wierzycielem egzekwującym, inaczej byłaby sprzedawana cała nieruchomość.
W takiej sytuacji skontaktuj się z komornikiem czy zobowiązanie które zabezpiecza ta hipoteka jeszcze istnieje, a jeżeli tak to w jakiej kwocie.
Może się okazać że hipoteka powinna być wykreślona, tylko nikt się z tym nie kwapi.
Bez informacji o wierzytelności zabezpieczonej tą hipoteką kupno nieruchomości byłoby szaleństwem.

Czy dobrze rozumiem art 1012 że jeśli nabędzie się taki udział to z ceny nabycia nie zostanie spłacona wierzytelność związana z omawianą hipoteką?

A jaka jest wartość nieruchomości czy też udziału w stosunku do wysokości hipoteki ?

Wartość oszacowania to połowa wartości omawianej hipoteki. Nawet nie wspominam o hipotekach przymusowych wpisanych już na poszczególne udziały.

A co zabezpiecza hipoteka umowna ? Pożyczkę ?

Powrót