licytacja mieszkania nieletnich

• Autor wątku Autor wątku anusia1100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anusia1100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć jestem tu pierwszy raz prubowałam już wszystkiego i nic nie pomogło dlatego w skrócie opisze.Mój konkubin zmarł 7 lat temu mieszkanie i grunt w sprawie spadkowej zapisałam na 2 dzieci problem zaczoł się z naszym sąsiadem dwa lata temu gdy zrobił remont budynku bez porozumienia zemną jestem osobą zażądzającą majatkiem dzieci.Zażądał odemnie spłaty w wysokości 25000tyś.zł w całości czyli połowa sumy za remont wiedział że przy moich dochodach i rencie dzieci nigdy niebędzie mnie stać na zwrot takiej sumy jedno razowo.Założył sprawę w sądzie tam powiedziałam że mogę to spłacać w ratach sąd w wyroku ujoł to żeby określoną sumę zwrućić.Sąsiad odrazu oddał sprawę do komornika i zaczeło się nie pomogło to że spłacałam to w ratach obecnie doszło już do tego że komornik wystawił mieszkanie i grunt dzieci na licytacje czy jest jakaś możliwość żeby to powstrzymać.Proszę kogoś o pomoc w tej sprawie żebyśmy. nie wylądowały na ulicy

Dobry sąsiad ... remontuje budynek na własne ryzyko i to bez zgody jego właściciela. Nie za bardzo rozumiem - sąsiad wyremtował budynek należacy do Pani dzieci ale dlaczego ? Jaki w tym miał interes ?

Nasz budynek jest dwórodzinny.

Jakie są i ile są warte poszczególne udziały w gruncie i budynku należace do Pani dzieci ? Czy wyrok sądowy jest na oboje dzieci i po ile mają zapłcić ?

Ostatnia edycja:
Mieszkanie jest warte 114000tyś grunt niejest wyceniony mieszkanie i części użytkowe 52m osobno części wspólne wyrok na każdego z nich a do zapłaty po13tyś plus koszty komornicze.

W Pani wypadku jedyne rozsądzne rozwiązanie to kredyt hipoteczny na 26000 tys. np. na dziesięć lat i jednorazowa spłata wierzyciela. O ile ma Pani zdolność kredytową oraz będzie można ustanowić hipotekę na mieszkaniu dzieci ( nie wiem czy do takiej operacji nie będzie potrzebna zgoda sądu rodzinnego - czynność ponad zwykły zarząd). W przeciwnym wypadku jeśli wierzyciel się uprze to mieszkanie może pójść za cenę ok. 100 000 zł na drugiej licytacjai z czego wierzyciel otrzyma 26 000 zł, komornik pobierze koszty egzekucyjne ok 4-6 tys. zł i zostanie Pani ok. 68 tys. w gotówce - mniej niż połowa wartośći mieszkania.

Jeszcze inny wariant to samodzielna sprzedaż mieszkania i spłąta długu lub zamiana na mniejsze za spłatą długu.

Witam, komornik jest związany wnioskiem wierzyciela i nie ma uprawnień do rozstrzygania, czy zasądzona kwota jest właściwa czy nie ( art. 804 kpc ). Na czynności komornika przysługuje szereg środków zaskarżenia m in
art. 795 kpc - o uchylenie klauzuli wykonalności tytułowi egzekucyjnemu
art. 767 kpc - skarga na czynności komornika
art. 840 kpc - powództwo opozycyjne
art. 923 z indeksem 1 kpc - zarzut
Proszę pamiętać,że dla Sądu nie jest argumentem że nie zna Pani przepisów albo że ma Pani trudną sytuację materialną.
Podstawą są tu przepisy i umiejętność ich stosowania.
Zawszę można skorzystać z profesjonalnego pełnomocnika ; ale trzeba uważać bowiem większość nie ma o tym zielonego pojęcia.

Kredytu na hipoteke nie moge już się dowiadywałam sprzedać też mi nie wolno rozmawiałam z sędzią rodzinnym i praktycznie nic mi nie wolno,a wszystko co chce zrobić dla dobra i wygody musze zakładać sprawę w sądzie rodzinnym.Ja nie wyżekam się spłaty chciałabym tylko płacić w ratach sąsiad pracuje za granicą finansowo stoi bardzo dobrze on i jego matka chcą żebt ten dom był cały ich,a ja chcę tylko aby moje dzieci miały spokojne dzieciństwo.Chciała bym wiedzieć dlaczego jest takie prawo unas w Polsce że nasze dzieci nie mają nic zagwarantowanego do pełnoletności

Prawo jest sprawiedliwe - obciąża konecznymi wydatkami na nieruchomość wszystkich współwłaścicieli. W przeciwnym wypadku np. dach musiałby remmontować sąsiad z góry - bo to przecież jemu się tylko leje na głowę a temu na dole nie. Niestety jak widać posiadanie i utrzymanie domu kosztuje i to sporo. Prosze wyjaśnić czy remont wykonany przez współwłaściciela nieruchomości był konieczny czy też nie ? Co to było ? Skoro Pani dzieci mają zapłacić 26000 zł to sąsiad też wyłożył 26000 zł a zatem remont był taki bardziej konkretny.

Myślę że zgodę na sprzedaż mieszkania sąd musiałby Pani wydać ale gdyby się Pani o to zwróciła po wydaniu wyroku ale przed zajęciem mieszkania. Gdyby sąd tego nie zrobił działał by po prostu na szkodę małoletnich dłużników poniewąż jest możłiwe że mieszkanie zostane sprzedane na drugiej licytacji za 2/3 jego wartości.

Ostatnia edycja:
Niechcemy się z tego wywinąć chcemy i możemy płacić to w ratach nasz miesięczny dochud to 1500zł.Budynek niebył w takim złym stanie można go było robić etapami ale sąsiad wszystko na raz.Chciała bym wiedzieć cz w prawie dla nieletnich jest taki paragraf gdzie pisze jasno że w takiej sytuacji jak powstała pisze że jeżeli jest to majątek nieletnich sąsiad ma prawo wyżucić ich na ulice.Dotej pory wszystko co chciałam zrobić dla dobra dzieći ja musiałam mieć na to zgodę sądu a obca osoba może wszystko.

Powrót