Licytacja mieszkania

• Autor wątku Autor wątku julia 1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julia 1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień dobry ,
Komornik zlicytował mieszkanie ,sąd wysłał do komornika zarządzenie o podział pieniędzy dwa miesiące temu.Pieniędzy jeszcze nie otrzymałam.Czy komornik ma jakiś termin podziału pieniędzy .
Z góry dziękuję.

Komornik powinien sporządzić plan podziału kwoty uzyskanej z egzekucji nieruchomości bezzwłocznie po uprawomocnieniu się postanowienia o przysądzeniu własności.
ale...
żeby sporządzić plan podziału należy najpierw wydać postanowienie o ustaleniu kosztów egzekucyjnych podlegających uwzględnieniu w planie podziału i postanowienie to musi się uprawomocnić.
Po uprawomocnieniu się powyższego postanowienia komornik powinien wydać postanowienie o sporządzeniu planu podziału. Które również musi się uprawomocnić.
Wówczas komornik zwraca się do Sądu o zwrot pieniędzy z depozytu w celu wysłania ich do wierzycieli. To też trochę trawa.
W czym jest problem w twoim wypadku trudno powiedzieć. Może ktoś złożył skargę.
Zadzwoń do komornika. Jeżeli nie uzyskasz satysfakcjonującej odpowiedzi zwróć się pisemnie o odpowiedź.

Tu nikt ci nie odpowie. Różne mogą być przyczyny, prócz tych powyżej może zachodzić konieczność sporządzenia uzupełniającego planu podziału. Kontaktuj się z komornikiem czy jego pracownikami.

Pisałam e maila do komornika.Kontakt z nim jest bardzo ciężki.Odpisali mi ,że pieniądze będą podzielone w najbliższym czasie.Trwa to już ponad dwa miesiące od momentu wysłania przez sąd zarzádzenia.

Ponadto odpisali że mają termin dwóch tygodni na odpisywanie na e maile.Nigdy nie można się tam dodzwonić.

Strony postępowania zawsze są pouczane o sposobie wnoszenia pism w sądowym postępowaniu egzekucyjnym i na pewno mail się do nich nie zalicza.

Tak wszystko rozumiem.Ale moje pytanie było czy komornik ma jakiś termin ustawowo odnośnie podziału pieniędzy ???

Powrót