licytacja nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku marian206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marian206

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam wszystkich.Jeśli komornik prowadzi licytację na podstawie nieważnego opisu szacunkowego tzn.jego ważność skończyła się dwa lata temu,to kto powinien wystąpić o dokonanie opisu.Kpc nie precyzuje bowiem takiej sytuacji, w której opis utracił ważność.Proszę o opinię na ten temat,jeśli ktoś zetknął się z taką sytuacją lub ktoś posiada wiedzę na ten temat

Hmm..nie jestem pewien czy istnieje coś takiego jak ważność operatu szacunkowego i czy w ogóle będzie konieczne sporządzanie nowego.
Pomocne może być to orzeczenie:
Przepis prawny:
Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 4 lutego 1977 r.
III CRN 239/76

Artykuł 951 kpc, przewidujący fakultatywną możliwość sporządzenia dodatkowego opisu i oszacowania nieruchomości, ma zastosowanie tylko wtedy, gdy pomiędzy sporządzeniem opisu i oszacowania a terminem licytacyjnym nastąpią istotne zmiany w stanie nieruchomości powodujące zdezaktualizowanie się poprzedniego opisu (np. zniszczenie części budynku wskutek pożaru, lub przeciwnie - wzniesienie nowej budowli). Sam upływ czasu nie pociąga za sobą potrzeby dokonania dodatkowego opisu i oszacowania, jeżeli nie wywołał on zmian w stanie nieruchomości.

no tak wszystko się zgadza ale wystawca operatu tzn.biegły sądowy powołany przez komornika sam określił ważność operatu na 12 miesiecy.Jeśli nie jest to ważne to po co to zrobił?

Nie jestem do końca przekonany czy biegły może to zrobić (ale fachowcem też nie jestem ;))

Co powinno znaleźć się w operacie określa Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 września 2004 r. w sprawie wyceny nieruchomości i sporządzania operatu szacunkowego
Przepis prawny:
§ 56. 1. W operacie szacunkowym przedstawia się sposób dokonania wyceny nieruchomości, w tym:
1)określenie przedmiotu i zakresu wyceny;
2)określenie celu wyceny;
3)podstawę formalną wyceny nieruchomości oraz źródła danych o nieruchomości;
4)ustalenie dat istotnych dla określenia wartości nieruchomości;
5)opis stanu nieruchomości;
6)wskazanie przeznaczenia wycenianej nieruchomości;
7)analizę i charakterystykę rynku nieruchomości w zakresie dotyczącym celu i sposobu wyceny;
8 )wskazanie rodzaju określanej wartości, wyboru podejścia, metody i techniki szacowania;
9)przedstawienie obliczeń wartości nieruchomości oraz wyniku wyceny wraz z uzasadnieniem.
(...)

§ 58. 1. Potwierdzenie aktualności operatu szacunkowego przez rzeczoznawcę majątkowego, który sporządził operat, następuje poprzez dołączenie do operatu szacunkowego klauzuli, w której rzeczoznawca oświadcza o aktualności operatu. Rzeczoznawca majątkowy podpisuje klauzulę w sposób, o którym mowa w § 57 ust. 1. Przepis § 57 ust. 2 stosuje się odpowiednio.
2. W przypadku dalszego potwierdzania aktualności operatu szacunkowego stosuje się ust. 1.

Wprawdzie jest informacja o potwierdzeniu aktualności, ale w mojej ocenie akutalność operatu wiąże się ściśle ze stanem nieruchomości o czym była mowa w w/w orzeczeniu.

Powrót