lifting logo

• Autor wątku Autor wątku Melka78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Melka78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
wczoraj natknęłam się na moje logo dość mocno odmienione. Właśnie się zastanawiam co z tym fantem począć. Zaczęło się od tego, że w ramach "przysługi" zaprojektowałam znajomej logo dla jej nowej firmy.
Nie podpisywałyśmy żadnej umowy wszystko było zrobione po "koleżeńsku". Było to jakieś 5 lat temu.
Od chwili gdy znajoma otrzymała logo kontakt się nam urwał.
Kobieta rozwinęła prężnie działającą firmę i pewnie bym się o niczym nie dowiedziała ale dziś przypadkiem weszłam na ich stronę i zobaczyłam moje logo w zupełnie innej wersji po tzw. liftingu, którego oczywiście nie ja byłam autorem. Wiem, że to jest naruszenie wszelkich praw autorskich i muszę coś z tym zrobić tylko nie wiem co :-(
Co o tym myślicie. Czy powinnam najpierw wysłać jej pismo o zaniechanie wykorzystywania dzieła, czy skontaktować się i porozmawiać osobiście? Czy może żądać zapłaty?
Z góry dziękuję za pomoc :-)

Melka78 napisał:
Zaczęło się od tego, że w ramach "przysługi" zaprojektowałam znajomej logo dla jej nowej firmy.
Nie podpisywałyśmy żadnej umowy wszystko było zrobione po "koleżeńsku". Było to jakieś 5 lat temu.
to oznacza, że jesteś posiadaczem całości praw autorskich do tego logo. Ale oznacza to również, że udzieliłeś domyślnej licencji znajomej na korzystanie z owego logo. Rozumiem, że nie udzielałaś zgody na modyfikację, a ona nie będzie w stanie wykazać, że takową uzyskała (świadkowie?)
i zobaczyłam moje logo w zupełnie innej wersji po tzw. liftingu, którego oczywiście nie ja byłam autorem. Wiem, że to jest naruszenie wszelkich praw autorskich
to może być naruszenie:
  • odpowiedzialność za naruszenie autorskich praw do zezwalania na realizację praw zależnych określają: Art.79. i / lub Art.116. upaipp,
  • odpowiedzialność za naruszenie osobistych praw autorskich określają Art.78. i / lub Art.115. upaipp.
Ty zaś musisz zdecydować, które prawa i w jakim zakresie naruszono. Co do sposobu postępowania - też jest to tylko w twojej gestii - ale zawsze lepiej jest zyskać ugodę...

Powrót