Likwidacja działalności a ubezpieczenie z tytułu członka rodziny - terminy.

• Autor wątku Autor wątku Craig88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Craig88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Cześć,
w niedalekiej przyszłości będę likwidował lub zawieszał jednoosobową działalność gospodarczą. Z tego co wyczytałem wynika, że od dnia zakończenia/zawieszenia działalności, moje ubezpieczenie zdrowotne będzie trwało jeszcze przez 30 dni. Mam możliwość "podpięcia" się pod ubezpieczenie żony. I stąd moje pytanie, czy żona powinna zgłosić mnie do ubezpieczenia w ciągu 7 dni od zakończenia działalności, czy w ciągu 7 dni od daty ustąpienia mojego prawa do świadczeń, czyli po tych 30 dniach od likwidacji/zawieszenia działalności?

Wolałbym tę drugą opcję, ponieważ możliwe, że w bliskim czasie będę już zatrudniony, więc w takim przypadku byłoby mniej obowiązków z tym związanych.

Bardzo dziękuję za każdą pomoc.

Masz prawo do świadczeń przez 30 dni. Zgłoszenie do zdrowotnego przez małżonka zatrudnionego może nastąpić po wyrejestrowaniu z ubezpieczeń z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.

Rozumem, ale czy nie będzie problemu, jeśli żona zgłosi mnie pod koniec tego 30 dniowego okresu? Po prostu wyczytałem, że jest obowiązek zgłosić małżonka w ciągu 7 dni od daty ustania ubezpieczenia i nie jestem pewien czy chodzi o datę zamknięcia działalności, czy ustania prawa do świadczeń, czyli końca tego 30 dniowego okresu.

Przecież piszę. Teraz wszystko załatwia się przez CIDG data zawieszenia czy likwidacji będzie datą wyrejestrowania z ubezpieczeń. Ten sam przepis dotyczy pracowników jak przechodzą z firmy do firmy to czekają 30 dni ? albo bezrobotni też czekają 30 dni żeby podjąć pracę ? to jest ten sam okres. Może poczytaj na stronie ZUS to Cię oświeci.

Chyba nadal nie zrozumiałeś o co mi chodzi, ale dzięki za pomoc.

Powrót