Likwidacja gewerbe 2 dni po założeniu

• Autor wątku Autor wątku irek72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

irek72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Dwa dni temu przyjechalem do Niemiec pracować "na gewerbe". Po zarejestrowaniu gewerbe już tego samego dnia w pracy wiekszość wcześniej ustalonych warunków zatrudnienia-wspólpracy zostało przez "szefa-zleceniodawcę" zmieniona. Kolejnego dnia stwierdzilem, ze w takim razie rezygnuję ze wspólpracy i wracam do domu-Polski. "Szef" kazal wypelnić wymeldowanie z mieszkania, które musiałem u niego zostawic. Na pytanie o wyrejestrowanie gewerbe powiedzial, że mam to sobie sam załatwic.
Dodam jeszcze, że osoba ta okazała się bardzo chamska, wyzywał mnie bardzo niecenzuralnymi epitetami, nie chciał oddać moich narzędzi i wypłacić pieniędzy za przepracowane 1,5 dnia.
Posunął się też do przemocy fizycznej względem mnie odpychając siłą od swojego samochodu. Niestety odbyło się to bez świadków.

Moje pytania:
1) W jakiej formie mogę zrezygnować z gewerbe? Czy mogę to zrobić z Polski?
2) Czy ponoszę tego jakies koszty, dodam, że za zarejestrowanie zapłaciłem 32euro?
3) Czy ciążą na mnie inne zobowiązania finansowe, w związku z prowadzoną 2 dni działalnością? Nawet tej gewerbe jeszcze nie otrzymałem.

Powrót