Likwidacja spółki z.o.o a zarzut przedawnienia wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku dementii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dementii

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 724
Witam,
mam takie pytanie co się dzieje z 2-letnim terminem przedawnienia wierzytelności wynikajacej z działalności gospodarczej, w chwili gdy zgłosiłem ją likwidatorowi spółki z.o.o w 2004r. /wyznaczonemu przez zarząd spółki/ w sytuacji gdy likwiduje on spółkę już od 2004 roku :/ do dnia dzisiejszego i nie mam na to żadnego wpływu..

Czy moja wierzytelność ulega przedawnieniu ? , czy może termin ten ulega zawieszeniu z chwilą zgłoszenia mojej wierzytelności liwidatorowi?.

z góry dziękuje za odpowiedź..
--
pozdrawiam
dementii

Ostatnia edycja:
Nic się nie dzieje, biegnie jak zwykle. Prawodpodobnie wierzytelność już uległa przedawnieniu.

a czy nie należy takiej sytuacji traktować jako uznanie niewłaściwe wierzytelności przez spółkę z.o.o. w likwidacji ? ,skoro jak domniemywam likwidator wpisał/ a przynajmniej nie zakwestionował/ moją wierzytelność do bilansu ? Powodowałoby to przerwanie biegu przedawnienia.

Po za tym jaki sens miałoby zgłaszanie takiej wierzytelności likwidatorowi, w sytuacji gdy to zarząd a nie sąd powołuje likwidatora , Taki likwidator celowo dążyłby do przedawnienia mojej wierzytelności.. /inna sprawa jego odpowiedzialność osobista z art.293ksh/

Wierzyciel nie ma żadnej prawnej możliwości wpłynięcia na postępowanie likwidacyjne. W tej sytuacji bezcelowe byłoby zgłaszanie wierzytelności likwidatorowi - bo zawsze może dojść do przedawnienia wierzytelności. Dlatego mam wątpliwości czy taki termin przedawnienia wogule rozpoczął swój bieg..

Trudno mi powiedzieć, czy jest to uznanie niewłaściwe. Niemniej jednak po przerwaniu biegu, przedawnienie biegłoby na nowo. Postawienie spółki w stan likwidacji nie ma wpływu na możliwość dochodzenia od niej zapłaty przed sądem, dlatego nie ma znaczenia z punktu widzenia przepisów o przedawnieniu.

dementii napisał:
a czy nie należy takiej sytuacji traktować jako uznanie niewłaściwe wierzytelności przez spółkę z.o.o. w likwidacji ? ,skoro jak domniemywam likwidator wpisał/ a przynajmniej nie zakwestionował/ moją wierzytelność do bilansu ? Powodowałoby to przerwanie biegu przedawnienia..
Samo dokonanie wpisu w księgach handlowych - nie przerywa biegu przedawnienia. Dopiero ujawnienie tego zapisu wobec wierzyciela - powoduje uznanie.

Bedek napisał:
Samo dokonanie wpisu w księgach handlowych - nie przerywa biegu przedawnienia. Dopiero ujawnienie tego zapisu wobec wierzyciela - powoduje uznanie.

a nie konstytutywne w tym wypadku jest czasem zatwierdzenie planu wierzytelnosci przez zgromadzenie wspólników ?.

Bo jeśli przyjąć Bedek Twoje stanowisko to likwidator nie ujawnił mi jako wierzycielowi tego zapisu czyli rozumiem ,że nie doszło do uznania..co więc z 2-letnim terminem przedawnienia?

przy okazji mógłbyś podać podstawę prawną tego co napisałeś?

dementii napisał:
przy okazji mógłbyś podać podstawę prawną tego co napisałeś?
Wyczytałem :cool: w mądrej książce M.Pyziak-Szafranicka "Uznanie długu".

Powrót