Likwidacja spółki z o.o.

• Autor wątku Autor wątku Joolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joolka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pracuję w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, która od ponad dwóch lat jest w likwidacji. Oczywiście wyznaczony jest likwidator, który wykonuje czynności likwidacyjne. Ale w pewnym momencie zabrakło środków pienięznych na wynagrodzenie, generalnie spółka nie ma pieniędzy na nic - brak jakichkolwiek środków. A ma duże zobwiązania nie tylko do swoich dostawców, ale co najgorsze do ZUS-u i Urzędu Skarbowego. W zeszłym roku zmarł jedyny udziałowiec i prezes (ta sama osoba). Czy w takim przypadku możliwe jest wykreślenie spółki z Krajowego Rejestru Sądowego? A druga kwestia to taka, że rachunek bankowy jest zajęty przez komornika, a nasz odbiorca, zamiast nam płacić, należność ma regulować na konto komornicze, a czy jak jest likwidator to te czynności nie powinny być zawieszone, bo przecież to likwidator dokonuje podziału środków pieniężnych. Będe wdzięczna za wyczerpującą odpowiedź, bądź też podanie linków do tematu, ponieważ nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytania.

Powinien być zgłoszony wniosek o upałość spółki., boak rozumiem jest niewypłacalna (nie spłaca swoich wymagalnych długów). Likwidacja nie może zostać zamknięta dopóki bilans się nie zamknie na zero. Tzn spółka nie może mieć nic, ani zobowiązań ani wierzytelności w chwili zamykania likwidacji. Po prostu musi być zero w księgach.

Wniosek o ogłoszenie upadłości zostanie oddalony - brak majątku na koszty postępowania.
Jedynym pozytywem próby zgłoszenia takiego wniosku byłaby próba uwolnienia się od 299ksh - w tym wypadku jednak nie wchodzi w grę.
Nadto spółka z długami może być wykreślona z KRS

Zanim została podjęta decyjza o likwidacji, spółka zgłosiła wniosek o ogłoszenie upadłości, ale sąd odrzucił ze względu na brak środków na pokrycie kosztów postępowania upadłościowego.
Wiem, że w księgach musi być zero, żeby spółka została wykreślona z
KRS-u. Ale jak już pisałam, firma nie ma środków pieniężnych na uregulowanie swoich zobowiązań. Jak takie przypadki są traktowane w praktyce? Chyba nic innego nie pozostało jak złożyć wniosek do KRS-u z opisem sytuacji w jakiej jest spółka i czekać na dalszy rozwój wydarzeń.

Powrót