Likwidacja spółki?

• Autor wątku Autor wątku 1TDMT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1TDMT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam zamiar zlikwidować swoja spółke z o.o. którą prowadze od 5 lat, jednak nie jestem zbytnio zorientowany jak to formalnie wygląda. Czytałem ostatnio w necie pewien artykuł dotyczacy tej kwestii http://www.skarbiec.biz/prawo/prawnik-radzi/likwidacja_spolki.htm

Mimo to mam pewne watpliwosci czy proces likwidacji spółki opisany w tym artykule daje się w praktyce przeprowadzić. A co jeśli wierzyciele się nie zgodzą?

Jeśli ktoś z was posiada praktyczną wiedzę w tej kwestii to proszę o udzielenie mi kilku porad co mam zrobic w tej sytuacji.
Z góry dzięki za odp.

Żeby zlikwidować spółkę to (w skrócie) wierzycieli trzeba najpierw spłacić. Czemu więc nie mieli by się na to zgadzać.

Jeśli zaś nie ma takiej możliwości, to trzeba będzie ogłosić upadłość Spółki.

Podłączę się pod ten temat gdyż mam podobne pytania, dotyczące procesu likwidacyjnego. Rozumiem, że w dużym skrócie wraz z kosztami wygląda on tak:
1. Uchwała wspólników o rozwiązaniu spółki notarialnie potwierdzona. (ok 700-800zł)
2. Zgłoszenie do KRS uchwały, likwidatorów, ogłoszenie w Monitorze Gospodarczym (ok 650zł)
3. Aktualizacja danych NIP/VAT-R (koszt ?)
4. Sporządzenie bilansu otwarcia likwidacji
5. Spłata wierzycieli
6. Sporządzenie sprawozdania likwidacyjnego
7. Zgłoszenie do KRS wniosku o wykreślenie spółki (koszt ?)
8. Informacja do US o wykreśelniu spółki.

No i teraz moje pytania:
- Jakie są koszty (jesli w ogóle są?) aktualizacji danych w US?
- Jakie są koszty zgłoszenia do KRS wniosku o wykreślenie? (300zł - wniosek i czy też dodatkowo płacimy za ogłoszenie w Monitorze, oraz za sprawozdanie finansowe spółki?)
- co zrobić, w momencie gdy majątek spółki pozwala na spłatę wierzycieli, ale już nie starcza na koszty sądowe? Właściciele spółki powinni dokonać odpowiednich dopłat? Czy jest możliwość umorzenia tych kosztów?
- ostatnie pytanie - dotyczy już konkretnej sytuacji - spółka istniała od lutego tego roku, nie składała jeszcze sprawozdania finansowwego do KRS, spółka nie osiągneła poziomu rentowności, kapitał zakładowy w większości przepadł podczas inwestycji - stąd wniosek o jej likwidację, który zapewne jeszcze w tym miesiącu u notariusza zostanie podpisany przez właścieli. I pojawia się problem z powodów kosztów, czy Spółka będzie musiała w tym wypadku podwójnie złożyć to samo w sumie? Tj. sprawozdanie roczne na początku roku i 2-3 miesiące później dodaktowy koszt sprawozdania likwidacyjnego? Czy można to jakoś obejść? Bo według informacji z KRS, koszt złozenia sprawozdania rocznego to 290zł... pytanie czy płace tak samo za likwidacyjne?

Pozdrawiam,
Idek

ps. a może postępowanie upadłosciowe jest tutaj wyjsciem? Jest bardziej czasochłonne? Bardziej "kosztowne"?

co do spłaty wierzycieli - nie ma konieczności spłaty wierzycieli w całości aby móc zamknąć likwidację i wykreślić spółkę z KRS. Sens art. 282 k.s.h polega na tym, że likwidacja jest ukończona wówczas, gdy w majątku spółki nie ma już żadnych składników majątkowych i okoliczność ta zostanie stwierdzona sprawozdaniem likwidacyjnym. W konsekwencji możliwe jest wykreślenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z rejestru handlowego także wtedy, jeżeli nie ma ona majątku pozwalającego na wypełnienie w toku postępowania likwidacyjnego wszystkich jej zobowiązani i pozostaną one niezaspokojone.

konik76 napisał:
co do spłaty wierzycieli - nie ma konieczności spłaty wierzycieli w całości aby móc zamknąć likwidację i wykreślić spółkę z KRS. Sens art. 282 k.s.h polega na tym, że likwidacja jest ukończona wówczas, gdy w majątku spółki nie ma już żadnych składników majątkowych i okoliczność ta zostanie stwierdzona sprawozdaniem likwidacyjnym. W konsekwencji możliwe jest wykreślenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z rejestru handlowego także wtedy, jeżeli nie ma ona majątku pozwalającego na wypełnienie w toku postępowania likwidacyjnego wszystkich jej zobowiązani i pozostaną one niezaspokojone.

No tak, ale wtedy rozumiem, że za nieuregulowane zobowiązania może odpowiadać zarząd? Tzn. wierzyciele mogą dochodzić spłaty długu z majątku zarządu, jesli udowodnią mu brak działań prowadzących do niewystapienia tego typu sytuacji. A to mnie osobiście nie urządza...

Ponawiam w takim razie pytanie, co jeśli spółka spłaci wierzycieli ale utknie na kosztach postepowania likwidacyjnego (opłaty w KRS?), czy Sąd wykresli spółkę bez problemów, czy tak samo jak wierzyciele pozostali będzie próbował dochodzić swoich roszczeń wobez zarządu?

Pozdrawiam,
Idek

Zarząd poniesie odpowiedzialność jeśli zajdą przesłanki z art 299 k.s.h. co do kosztów postępowania - kosztów KRS - to można złożyć wniosek o zwolnienie od tych kosztów. Natomiast jeśli złoży Pan wniosek do KRS bez opłaty to Sąd go nie rozpozna (nie nada mu biegu).

Powrót