Likwidacja szkody z AC, a samochód zastępczy z OC sprawcy

• Autor wątku Autor wątku raspo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raspo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Będę wdzięczny za odpowiedź na pytanie, czy likwidując szkodę komunikacyjną z własnego AC, można dochodzić zwrotu kosztów wynajmu samochodu zastępczego z OC sprawcy? Sytuacja wygląda tak, że szkoda początkowo została zgłoszona do ubezpieczyciela sprawcy, ale ze względu na niską wycenę naprawy i fakt, że uszkodzony samochód nie miał jeszcze roku, zdecydowałem się na likwidację z własnego AC, gdzie szkodę uznano za całkowitą, a w związku z tym powinienem otrzymać kwotę równą sumie ubezpieczenia (wciąż czekam na ostateczną decyzję). Problem w tym, że od razu po wypadku wynająłem samochód zastępczy licząc, że koszty najmu pokryje ubezpieczyciel sprawcy.
Czy rezygnacja z likwidacji szkody z OC sprawcy, uniemożliwi odzyskanie kosztów najmu od jego ubezpieczyciela?

a nie chciałeś zgłosić z BLS w swoim TU ?

BLS tu nie na zastosowania, za duża szkoda.

Na jakiej podstawie była wycena? Wstaw auto do serwisu i niech przygotują swój kosztorys. Szkoda zniżek z AC.

Tyle, że z OC sprawcy mogę dostać maksymalnie tyle ile był wart samochód przed szkodą, a to ponad 10% mniej niż mogę dostać z AC. Cała składka AC jest kilkukrotnie niższa niż te 10%, więc nie ma o czym mówić.

Likwiduj z AC a późnij niech zgłoszą regres z polisy OC

Dzięki, to już wiem, ale pytanie było inne. Niestety z tego co dowidziałem się od ubezpieczyciela to raczej za samochód zastępczy nie zwrócą.

raspo napisał:
Czy rezygnacja z likwidacji szkody z OC sprawcy, uniemożliwi odzyskanie kosztów najmu od jego ubezpieczyciela?

Nie uniemożliwi ale znacznie utrudni.
A to z tej przyczyny, że jednym z czynników, który wpływa na rozmiar szkody w postaci kosztów najmu pojazdu zastępczego (z OC ppm) jest długość procesu likwidacji szkody. Gdybyś (zasadnie) kwestionował wycenę TU (tego z OC) i to powodowałoby wydłużenie procesu likwidacji szkody, to obciążałoby to TU. Gdyby z tego powodu przeciągał się najem pojazdu zastępczego - to procesowo byłbyś na wygranej pozycji. A jeśli szkodę likwiduje inny ubezpieczyciel i to nie w ramach BLS tylko AC - to możesz mieć problem.
A w sądach w tego typu sprawach zasadniczo musisz udowodnić zasadność każdego dnia najmu pojazdu zastępczego (ba! często znaczenie mają godziny określonych czynności - np. uzyskania info z warsztatu o zakończeniu naprawy i tym samym możliwości odebrania pojazdu by nie generować kosztów najmu za kolejną dobę).

Nie przeciągałem najmu samochodu zastępczego. Od razu po rezygnacji z likwidacji z OC sprawcy samochód oddałem.

Wystąp do ubezpieczyciela sprawcy o pokrycie kosztów najmu. Jeśli najem był tylko na czas likwidacji szkody z OC - i z Twojej winy nie doszło do wydłużenia tego procesu (np. opieszałość przy udostępnieniu pojazdu do oględzin, opóźnienie w zgłoszeniu szkody), a uszkodzony pojazd nie był "jeżdzący" (czyli z uwagi na rodzaj/zakres uszkodzeń nie można było go użytkować do czasu wstawienia go do warsztatu naprawczego), to nie ma podstaw do odmowy.

W razie problemów skontaktuj się z Rzecznikiem Finansowym.

Dziękuję drona. Zrobię jak radzisz i mam nadzieję, że coś z tego będzie.

Powrót