lindorff-brak cesji

• Autor wątku Autor wątku kolos35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolos35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich bo jestem tu po raz pierwszy .
Mam problem gdyż mam sądowy tytuł egzekucyjny od casus finanse a dzwoni do mnie firma lindorff i domaga się spłaty długu z tytułem wykonawczym na firmę cassus finanse facet twierdzi że oni ich kupili czy coś . Chciałbym się z nimi dogadać bo dług nie jest aż tak wielki ale mam pewne wątpliwości nie przedstawiają oni ani cesji od cassus finanse ani nic więc na jakiej podstawie mam im płacić boję się że im zapłacę a za rok dostanę komornika od cassus finanse że mam u nich dług :o . Proszę o informacje od osób zorientowanych czy mam im płacić czy mają zrobić cesję z cassusa na lindorf i dopiero wtedy im spłacić . z góry dzięki za pomoc Maciek .

Masz zapłacić temu który widnieje na nakazie zapłaty. Każdy inny musi uzyskać przynajmniej klauzulę na swoją rzecz.

Dzięki za info a tą klauzulę to jak oni muszą załatwić przez sąd bo ja nic nie dostałem że jest zmiana wierzyciela czy wystarczy jak oni się dogadali między sobą ?

Tak. Taką sprawę muszą załatwić sądownie. Z tym że postępowanie klauzulowe odbędzie się poza twoją wiedzą. Gdybyś dostał listem poleconym informację od pierwotnego wierzyciela o cesji, to wówczas zobowiązany byś był do zapłaty na rzecz nowego wierzyciela. Dopóki nie masz takiej informacji, to obowiązuje Cię nakaz zapłaty

Dzięki , jeszcze jedno pytanko czy mogę ich poprosić ewentualnie wezwać do przedstawienia tytułu wykonawczego czy klauzuli wykonalności na swoją rzecz bo jak dzwonią z infolini powołują się na ten nakaz zapłaty z cassus i nic więcej mogę poprosić o to w rozmowie telefonicznej czy lepiej wysłać do nich takie pismo ?

kolos35 napisał:
Witam wszystkich bo jestem tu po raz pierwszy .
Mam problem gdyż mam sądowy tytuł egzekucyjny od casus finanse a dzwoni do mnie firma lindorff i domaga się spłaty długu z tytułem wykonawczym na firmę cassus finanse
Odebrałeś nakaz zapłaty z sądu osobiście?
kolos35 napisał:
facet twierdzi że oni ich kupili czy coś .
Dobrze twierdzi. Nie wiem czy nadal jest ten sam NIP i REGON, jeśli inne - to potrzeba nowej klauzuli.
digiton napisał:
Gdybyś dostał listem poleconym informację od pierwotnego wierzyciela o cesji, to wówczas zobowiązany byś był do zapłaty na rzecz nowego wierzyciela. Dopóki nie masz takiej informacji, to obowiązuje Cię nakaz zapłaty
Ale o co chodzi, jaka cesja? Casus na Lindorff?

Odnoszę się do pierwszego pytania. "kupili albo coś". Edit: Faktycznie. Dziś nie kontaktuję...

Ostatnia edycja:
Witam tak mam nakaz zapłaty odebrałem go osobiście , nie wiem czy mają taki sam nip nie interesowałem się tym a co to ma za znaczenie ? Tak cesja czy klauzula z cassus na lindorff mam nakaz zapłaty z cassus a nęka mnie telefonami firma lindorff pytam ich na jakiej podstawie i nie ma odpowiedzi chciałbym wiedzieć na czym stoję jakby przesłali nakaz zapłaty czy tam klauzulę na firmę lidorff to bym zapłacił ale oni chyba takiej nie mają bo ja o tym nic nie wiem ?

Jeśli nakaz zapłaty odebrałeś osobiście, to z Lindorff negocjuj kwotę do zapłaty.

Ale ja nie mam nakazu zapłaty z lidorff i w tym problem , mam nakaz zapłaty z firmy cassus to dlaczego mam negocjować z firmą lindorff na jakiej podstawie ?

Na tej podstawie że:
- ja tak ci radzę
- inni też ci tak poradzą
- Lindorff jest następcą prawnym Casus Finanse

Skoro lindorff jest następcą prawnym to chyba powinien mieć nakaz zapłaty czy klauzulę wykonalności na siebie od firmy cassus której jak piszesz jest następcą prawnym ?

Nie musi mieć. Dałem się zmylić Twoim pierwszym pytaniem, chociaż powinienem być czujny. Teraz tamtej wypowiedzi nie mogę edytować.

Ok Panowie dlaczego nie musi ? Trochę dla mnie dziwne że mam płacić innej firmie niż mam napisane w nakazie zapłaty jaką mam pewność że po zapłaceniu odczepią się ode mnie i nie okaże się że firma cassus sprzedała ten dług innej firmie zanim kupił ich liondorff ? Pytanko czy ja nie powinienem dostać od cassus lub z sądu takiej informacji że lindorff jest teraz wierzycielem ?

Powrót