link do strony nielegalnej

• Autor wątku Autor wątku lukz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jesli ktos na stronie internetowej umieszci link do strony nielegalnej to czy w tym wypadku ta strona na ktorej jest link jest legalna?

co to znaczy strona nielegalna???

Swoją drogą kiedyś w jednym z artykułów na Pingwinarium.pl wysunąłem koncepcję, iż świadome linkowanie do materiału naruszającego prawa autorskie wypełnia znamiona pomocnictwa. Ale tam chodziło o sumy kontrolne plików na emule i bittorrencie. A co chodzi w powyższym przypadku?

Jest strona internetowa ktora udostepnia linki do materialow zgrywanych z canal+ z polskiej ligi. Jesli ta strona jest nielegalna, to jak inna strona na ktorej jest link do tej strony, czy ona tez jest nielegalna?

Strona raczej zawsze jest legalna - dotyczy to praktycznie każdej strony www. Na legalność strony nie ma wpłytu fakt czy będzie ona o rybkach akwariowych czy o neo-nazistowskiej muzyce rockowej. Natomiast umieszczone na witrynie treści mogą w jakimś stopniu naruszać przepisy prawa.

Sądzę, że w twoim przypadku umieszczenie linka do serwisu, o którym piszesz nie wypełni znamion żadnego przestępstwa. Myślę, że tutaj konieczny byłby bezpośredni zamiar ułatwienia komuś popełnienia przestępstwa (de facto w wypadku transmisji z canal+ jej oglądanie nie wypełnia znamion żadnego czynu zabronionego, natomiast "nadawanie" czyli rozpowszechnianie takiej transmisji w sposób przez ciebie opisany może stanowić czyn zabroniony)

Przeczytaj to, może coś ci rozjaśni:
http://pingwinarium.pl/prawo/aktualnosc ... autorskich

Teraz konkretnie: http://www.jaga24.net zawartosc tej strony moze byc nielegalna.
Jesli ktos umiesci link w posaci buttona do tej strony, czy to jest zgodne z prawem?

Nie mi oceniać, ja przyjąłbym domniemanie, że umieszczane w tamtym serwisie treści nie naruszają niczyich praw.

Nie można też stwierdzić, żeby linkowanie do strony głównej wypełniało znamiona czynu zabronionego (oczywiście wszystko zależy od anchora linka, jeżeli anchor będzie wyglądał np. w ten sposób "pirackie gry na pc" to IMHO jak nic mamy tutaj pomocnictwo).

mam pytanie moze nie w temacie ale nie bardzo wiem gdzie je umieścic a mianbowicie jeżeli pod drzwiami mojego lokalu połozyłam wycieraczke do butów to czy gospodarz domu ma obowiazek sprzatc pod nia czy nie?:cool:

jolantaw napisał:
mam pytanie moze nie w temacie ale nie bardzo wiem gdzie je umieścic a mianbowicie jeżeli pod drzwiami mojego lokalu połozyłam wycieraczke do butów to czy gospodarz domu ma obowiazek sprzatc pod nia czy nie?:cool:
Zgadza się - zupełnie nie w temacie. :)

Powrót