Linki do skanow mangi

• Autor wątku Autor wątku breaker2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

breaker2005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, prowadzę popularną stronę o pewnej mandze&anime. Postanowiłem w dziale download umieścić linki do, serwisu w, którym można czytać mange online. Mange wydaje wydawnictwo JPF dostałem od nich następującą wiadomość.

[cytat:1jfy6p0y]Witam!
Prosze natychmiast usunac ze strony http://www.xxx.com.pl skany mangi
"xxx" - jest to naruszenie praw autorskich. Jesli skany nie zostana
usuniete, sprawa zostanie skierowana do sadu.

Zgodnie z art. 1 obowiazujace w Polsce ustawy Prawo autorskie, przedmiotem
prawa autorskiego jest kazdy przejaw dzialalnosci twórczej o indywidualnym charakterze,
ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezaleznie od wartosci, przeznaczenia i sposobu wyrazenia.
Ochrona objety moze byc wylacznie sposób wyrazenia; nie sa objete ochrona odkrycia,
idee, procedury, metody i zasady dzialania oraz koncepcje matematyczne.

Natomiast opracowanie cudzego utworu, w szczególnosci tlumaczenie, przeróbka, adaptacja,
jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.

Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej
albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnosci albo pozbawienia wolnosci do lat 2.
Jezeli sprawca dopuszcza sie tego czynu w celu osiagniecia korzysci majatkowej,
podlega karze pozbawienia wolnosci do lat 3.

--
Pozdrowienia,
xxx xxx
JPFantastica[/cytat:1jfy6p0y]
Napisałem, że na mojej stronie znajdują się tylko linki do mangi online ale stwierdzili, że maja wszelkie prawe i muszę to usunąć. Moje pytanie brzmi następująco? Czy naprawdę muszę?

Pozdrawiam breaker

Poczytaj o "deep-link" - sprawa jest sliska, dla spokoju usun linki do obrazkow, mozesz zostawic linki do innych serwisow (na ich strony glowne najlepiej lub do ich galerii).

Powrót