Linki do zdjęć na facebooku

• Autor wątku Autor wątku asperger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asperger

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy podawanie na forum internetowym albo czacie linków do zdjęć, które zostały opublikowane publicznie na facebooku jest dozwolone prawnie? Wiem, że nie jest dozwolone kopiowanie, ale czy samo podanie linku również jest dozwolone? Czy dozwolone jest podawanie linku do profilu fb na którym są czyjeś dane osobowe?

Odsyłam do przyklejonego tematu dotyczącego linkowania.
Kopiowanie nie jest nielegalne, jeśli celem jest dozwolony użytek osobisty. Poza jego ramy rzeczywiście wychodzi ich rozpowszechnianie (wklejanie) np. na forum internetowym. I ostatnia sprawa, choć nie z zakresu prawa autorskiego. Nie wydaje mi się, by podawanie linku do powszechnie dostępnego źródła z danymi osobowymi było naruszeniem tych danych.

A tutaj nie chodzi o to, że zdjęcia, które są wgrane na Facebooka, nie są już naszą własnościa?

malinaxd88 napisał:
A tutaj nie chodzi o to, że zdjęcia, które są wgrane na Facebooka, nie są już naszą własnościa?
Nigdy czegoś takiego nie było i nie ma. Przeczytaj ze zrozumieniem regulamin Facebooka. Użytkownik udziela licencji na określonych warunkach, ale nie przekazuje praw autorskich.

Czyli jak ktoś podaje linki do publicznych zdjęć dziewczyn na czacie na onecie i prosi o ocenę wyglądu, to nie może odpowiadać za to przed sądem?

Czy prawnie wymagane jest zamazanie nazwisk, aby umieścić na forum screenshot z publicznej dyskusji na fb?

Powrót