Linkin Park ukradło mi intro!

• Autor wątku Autor wątku ListerOprawca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ListerOprawca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

konkretniej chodzi o to, iż wstęp do utworu z ich najnowszego utworu jest niemalże idealną kopią wstępu do mojego utworu:

http://www.youtube.com/watch?v=lg2vxr8w3tw

mój utwór:
Igor Kadir - HalfBlackPrince Piosenka: Nightmare Child

Czy złamali w ten sposób prawo autorskie, czy delikatnie modyfikując go wyzbyli się wszelkich konsekwencji. Oczywiście album ukazał się jakiś miesiąc, może 2 po umieszczeniu mojej piosenki w internecie.

Pozdrawiam,
Lister aka HalfBlack

Klikając w link do YouTube dowiaduję się, że "Żądany film wideo jest niedostępny." Łatwiej byłoby dla osób na forum gdybyś podał nazwę tej piosenki. Piszesz o ich najnowszym utworze... czy pochodzi on z płyty "A Thousand Suns"? Jeśli tak to akurat tam nie ma takiej piosenki, której intro byłoby podobnej do tego z "Nightmare Child".

W istocie chodzi o piosenkę z "A Thousand Suns"; tytuł piosenki to "The Requiem" z tym, że na youtube jest mnóstwo wersji tej piosenki: chodzi mi konkretnie o tę wersję: YouTube - Linkin Park The Requiem (full) (miejmy nadzieję, że tak szybko nie usuną)

Lister nie wydaje mi się, by w obecnych czasach możliwe było skomponowanie takiej muzyki, która totalnie różniła by się od już istniejących. Podobnie sytuacja ma się z innymi utworami /książki, fotografie, programy komputerowe/. Jeżeli jest to jeszcze na dodatek ten sam rodzaj muzyki, to utwory mogą być do siebie bardzo podobne. Taki zespół Feel przykładowo też był posądzany o plagiat, a był to jakiś prosty, przypominający inny utwór fragment. Mógłbyś oczywiście podjąć jakieś kroki prawne, nie liczyłbym jednak na jakieś odszkodowania.

Pytam czysto z ciekawości, nie mam zamiaru się procesować itp.
Zauważ proszę, iż nie zadałem pytania typu "czy mogę ich pozwać, na jakie odszkodowanie mogę liczyć..." itp. :P
Chciałem się dowiedzieć jak to wygląda z punktu widzenia prawa, bo zastanawia mnie co jeśli ktoś w moim utworze znajdzie fragment który on skomponował.
Zauważyłem, że jeśli jakiś fragment utworu jest wpadający w ucho to później mózg sam do niego sięga np. podczas dłużej improwizacji. Oczywiście jestem świadom że prawie wszystko kiedyś gdzieś ktoś mógł nagrać.
Co do Feela to rozumiem że większość popowych chwytów można zagrać na 4 chwytach itp, ale moim zdaniem pojechali po krawędzi idealnie zrzynając linię wokalną starych amerykańskich (i nie tylko) hitów. Ale to osobny temat, nie róbmy offtopa.
Wracając do tematu: "Mógłbyś oczywiście podjąć jakieś kroki prawne".
Mógłbyś rozwinąć?

ListerOprawca napisał:
Wracając do tematu: "Mógłbyś oczywiście podjąć jakieś kroki prawne". Mógłbyś rozwinąć?
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp). Uznając, że dokonano plagiatu, czyli naruszono osobiste prawa autorskie do utworu można teoretycznie wystąpić przeciwko naruszającemu w:
  • postępowaniu karnym - Art.115. upaipp;
  • lub niezależnie w postępowaniu cywilnym - Art.79. upaipp;

Pytanie tylko czy właściwe nie będzie prawo kraju pochodzenia naruszyciela, czyli copyright act zamiast upapp.

Rubisz napisał:
Pytanie tylko czy właściwe nie będzie prawo kraju pochodzenia naruszyciela, czyli copyright act zamiast upapp.
no tak, jeśli są z poza UE.

Jest to zespół amerykański, więc pewnie tamtejsze.

Powrót