Linkowanie czy warez?

• Autor wątku Autor wątku StreaM*
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

StreaM*

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Jestem właścicielem dużego forum wielotematycznego. Zastanawia mnie jak to jest z wstawianiem różnych gier, filmów itp. Rozmawiałem ze znajomym który prowadzi jeszcze większe forum od mojego i powiedział że to nie warez tylko linkowanie. Jeśli policja miała by coś do kogoś to tylko do firmy na której serwerach jest pirat (rapidshare, megaupload, speedyshere itd.). Czy to prawda? Forum mam na hostingu unixstorm.org (oni serwery mają w firmie ATM).

Pozdrawiam!

Witaj, złożona i nie zdefiniowana jasno kwestia w świetle polskiej USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Interpretacje czy deep-link w świetle ww ustawy jest rozpowszechnianiem, czy też nie jest rozpowszechnianiem, utworu posiadającego ochronę prawno autorską, są dwie - jedna mówi, że tak, druga, że nie. I póki co tak jest. Ja osobiście uważam, że deep-link to jest to forma rozpowszechniania utworu (Art.50.upaipp).

Było już kilka dużych dyskusji na podobne tematy - użyj opcji 'Szukaj'...

Czyli umieszczając link do pliku na hostingu (rapidshare, megaupload, speedyshere itd.) na forum mogę jako jego administrator i autor postu "beknąć" tak?

Powrót