Linkowanie - facebook, strona, informacje

• Autor wątku Autor wątku nivens4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
N

nivens4

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam chciałbym zapytać o prosty przykład:
Mam własną stronę i chciałbym wstawić na nią przykładowo informację na temat szczytu:

Nazwa szczytu
Opis (skopiowany z Wikipedii oraz podane zródło)
zdjęcia (własne)
link do FACEBOOK'a schorniska znajdującego siena szczycie - czy mogę taki link dodać bez zgody?
Link do strony internetowej schronika - czy również mogę do dodać bez zgody?

Linkowanie nie wymaga niczyjej zgody.

Czyli jeśli coś jest w internecie dostępne dla wszystkich to mogę je wstawić na swój portal o ile nie są dostępne po opłaceniu na innej stronie itp?

nivens4 napisał:
Czyli jeśli coś jest w internecie dostępne dla wszystkich to mogę je wstawić na swój portal ...
Nie, dodawanie odnośników to nie to samo. Zawsze korzystanie z cudzych utworów wymaga odpowiedniej zgody.

Utworów jak utworów lecz takie rzeczy jak :
Adres, numer telefonu, odnośnik do Facebooka, odnośnik do czyjejś strony - nie jest to przecież utwór - takie rzeczy mogę legalnie dodać na swoją stronę na ktorej to gromadzę, prawda?

nivens4 napisał:
... lecz takie rzeczy jak :
Adres, numer telefonu, odnośnik do Facebooka, odnośnik do czyjejś strony ...
To już może oznaczać przetwarzanie danych osobowych ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Najlepszym wyjściem byłaby umowa, tak? Ale jaka? Umowa o możliwość wypożyczenia, udostępnienia?

Nie wiem jak edytować wiadomość więc piszę kolejny post.

Czytałem odnośnie umów o przekazaniu praw autorskich.

Czy jeśli będę chcieć udostępnić czyjś utwór na moim portalu oraz adres strony docelowej, numer telefonu itp to z jakiej umowy skorzystać? Wystarczy wymienić właściciela utworu oraz osobę która chce posiąść prawa do utworu, określić utwory; przykładowo "logo firmy" lub materiały znajdujące się na stronie?

nivens4 napisał:
Najlepszym wyjściem byłaby umowa, tak? ..
Zapoznaj się z Ustawą o ochronie danych osobowych.

nivens4 napisał:
... Czy jeśli będę chcieć udostępnić czyjś utwór na moim portalu oraz adres strony docelowej, numer telefonu itp to z jakiej umowy skorzystać? ...
Uzyskać zgodę uprawionego najlepiej w formie pisemnej, będzie to zapewne forma licencji niewyłącznej.

Ustawa o ochronie danych osobowych? Z tym że nie udostępniam niczyich danych takich jak imię nazwisko pesel.

Co chciałbym udostępnić :
Adres
Numer telefonu firmy
Logo
Stronę internetową
Zdjęcia
Adres do Facebook

Wszystkie te informacje są dostępne publicznie i nie nwymagaja logowania/ opłat za dostęp do tych informacji - są powszechne.

Po spisaniu umowy licencji niewylacznej na wykorzystanie utworów wymienionych wyżej między firma (właścicielem) a mną powinno wystarczyć? Czy numer telefonu też jest utworem czy na jego udostępnienie potrzebuje innej zgody

nivens4 napisał:
Ustawa o ochronie danych osobowych? Z tym że nie udostępniam niczyich danych takich jak imię nazwisko pesel. ...
Zapoznaj się czym jest dana osobowa. To, że coś jest dostępne publicznie nie oznacza, że możesz z tego swobodnie korzystać i przetwarzać.

Udzielenie licencji wystarczy, a telefon patrzy wyżej.

PS.
Jeśli dane, z których chcesz korzystać są w formie bazy danych to może mieć zastosowanie Ustawa o ochronie baz danych.

Czyli wszystko poza telefonem na Licencje

To co zrobić aby móc udostępnić numer telefonu?

Napisane regulaminu mojego portalu zleciłem renomowanej firmie, czy zlecić im dopisanie odpowiednich podpunktow dotyczących pozwoleń czy to już jest kwestia umowy a nie regulaminu?

nivens4 napisał:
Napisane regulaminu mojego portalu zleciłem renomowanej firmie, ...
Skoro renomowana to po co marnujesz nasz prywatny czas, oni udzielą Ci wszelkich informacji. Płacisz im za to.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót