list bez zawartości

• Autor wątku Autor wątku bmarzeda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bmarzeda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o radę. Mąż włożył do koperty pewną kwotę i wysłał mi listem poleconym.
Po otwarciu nie było w nim zawartości. Na pierwszy rzut oka koperta nie wyglądała podejrzanie. Gdy otworzyłam, było widać, że była sklejana. Naczelniczka poczty powiedziała, że nie ma sensu reklamować, bo i tak nie odzyskam pieniędzy,i że nie wolno przesyłać pieniędzy pocztą. Czy ktoś zna taką sytuację i mi doradzi? Anabi.

Można złożyć reklamację na poczcie.. Ale naprawdę nie wolno przesyłać pieniędzy listem - od tego są przekazy..

Niestety, ale pracownicy poczty doskonale wiedzą, co gdzie jest i każda wartościowa rzecz znika..

nic nie możesz zrobić.
j/w, kradną, nawet listonosz ci to powie.
każda bardziej wartościowa rzecz zginie i tyle a ty nikomu kradzieży nie udowodnisz.

Wysyłanie pieniędzy w listach jest bardzo ryzykowne-na własną odpowiedzialność-albo dojdą szczęśliwie, albo nie...Moje raz doszły, ale później już tylko przekazy:)

List wartościowy jest dokładnie ważony i zabezpieczany pieczęciami - w przypadku zmiany wagi poczta wypłaca zadeklarowaną wartość . Koszt przesyłki nie jest duży.
Często korzystam z tej formy listu i nigdy nie miałem problemu

Tylko po co, skoro można w prosty sposób wysłać przekaz? Niektórzy sobie niepotrzebnie komplikują.. Ewentualnie założyć konta - przecież teraz to groszowe sprawy, a pieniądze są następnego dnia na koncie. Bez latania na pocztę, stania w kolejkach, jakby akurat nie trafiło się na listonosza..

Kiedyś wysłałem 40zł listem poleconym z zadeklarowaną zawartością. List nie doszedł, złożyłem reklamację i dostałem 105zł odszkodowania :) Także czasem wysłanie listem pieniędzy się opłaca :)

Problem jest ze zwykłymi listami, które nie są ubezpieczone, więc i żadnego zadośćuczynienia żądać nie można. Natomiast jak już wyżej wspomniano, lepiej wysłać pieniążki przekazem lub przelewem bankowym.

Powrót