List do prokuratury niemieckiej - zmiana adresu

• Autor wątku Autor wątku DangerousSoldier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DangerousSoldier

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Oczekuje od niemieckiej prokuratury listu w sprawie wykroczenia i jest pewien problem. Wyjechałem za granicę do Belgii i mam w planach tutaj zostać.
Pytanie jest takie, czy mogę w jakiś sposób zmienić adres korespondencyjny na ten Belgijski? Wysłać list, zadzwonić?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz

oczywiście prokuraturę informuje się o wszelkich zmianach pisemnie ! i polecony.

A czy byłby ktoś miły i podał mi adres do niemieckiej prokuratury? Szukam na internecie i znaleźć nie mogę.
Pozdrawiam
Mateusz

Przede wszystkim prokuratura (Staatsanwaltschaft) nie zajmuje się wykroczeniami (Ordnungswidrigkeit=wykroczenie); zajmuje się natomiast przestępstwami i zbrodniamia (Vergehen=przestępstwo; Verbrechen=zbrodnia). Jeśli na prawdę chodzi w Twoim przypadku o wykroczenie (Ordnugswidrigkeit) to należałoby zawiadomić o zmianie adresu policję lub właściwy miejscowo urząd administracyjny (miasto lub gmina), bo tam opracowywane są sprawy dotyczące wykroczeń. Ważne jest przy tym, aby podać sygnaturę akt, numer Twojej sprawy, bo inaczej nie trafi to do Twojej sprawy. Jeśli w Twoim przypadku chodzi w rzeczywistości nie o wykroczenie, lecz o przestępstwo, to oczywiście należy o zmianie adresu zawiadomić prokuraturę, ale tę miejscowo właściwą, to znaczy tę, w której okręgu to przestępstwo miało być popełnione.

Przepraszam źle się określiłem, nie wiedziałem, że ma to znaczenie. To było przestępstwo. Jechałem bez OC i na fałszywych blachach autem. Złapali mnie na autostradzie między Berlinem a Świeckiem około 40 km od granicy. Wie ktoś która prokuratura tam ma przydział?
Pozdrawiam
Mateusz

A więc to nie są wykroczenia, lecz przestępstwa: Jazda bez ubezpieczenia OC to przestępstwo z § 6 Plfichtversicherungsgesetz (niem. ustawa o ubezpieczeniach obowiäzkowych). Natomiast jazda z fałszywymi numerami rejestracyjnymi to przestępstwo z § 22 StVG (Strassenverkehrsgsetz = niem ustawa o ruchu drogowym) i ewentualnie z § 267 StGB (Strafgesetzbuch=niemiecki kodeks karny).

Jeśli to było - jak piszesz - 40 km od niemiecko-polskiej granicy, to właściwa miejscowo jest prokuratura dla Brandenburgii. A oto jej adres:

Staatsanwaltschaft Brandenburg
Steinstraße 61
14776 Brandenburg an der Havel

Telefon: (03381) 2082 - 0
Telefax: (03381) 2082 - 190

Podaj sygnaturę lub policyjny numer sprawy, bo Twoje pismo może nie trafić do Twojej sprawy. Jeśli nie znasz tego numeru, to podaj dokładnie swoje dane; oprócz imienia i nazwiska także datę i miejsce urodzenia.

To było dokładnie w Furstenwalde. Gdy wrócę do domu upewnię się jeszcze i napisze. Spojrzę też na te dokumenty i zobaczę, czy będę mógł znaleźć tą sygnature albo numer sprawy.
Dziękuję

Jeśli stało się to w pobliżu Fürstenwalde, to właściwa miejscowo jest prokuratura we Frankfurt Oder; a oto adres:

Staatsanwaltschaft Frankfurt Oder
Bachgasse 10, 15230 Frankfurt (Oder)
Telefon:0335 55480

Dobra a teraz gdzie jest ten numer sprawy?
Mam 2 papiery z tego zdarzenia, taki zielony nazwany chyba "Niederschrift Sicherheitsleistung" i obok niego właśnie jest jakiś szereg cyfr, oraz biały dokument nazwany tylko "Niederschrift" ale tutaj nie mogę znaleźć żadnych cyfr co by przypominało jakiś numer sprawy.
Wie ktoś może gdzie mogę to znaleźć?

Na pewno ten numer jest na piśmie "Niederschrift Sicherheitsleistung". Ponieważ ten "Niederschrift", czyli protokół sporządzała policja, jest tam tylko numer policyjny, a nie sygnatura prokuratury. Zwykle ten numer jest u góry polewej stronie. Na pewno ten szereg cyfr jest tym numerem. Powninieneś w piśmie do prokuratury podać ten numer zaznaczając, że jest to "polizeilicher Vorgangsnummer: ......(tu ten nummer).

Dobra myślę, że wszystko wyjaśnione.
Dziękuję Ci bardzo za pomoc erkorda :)
Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam
Mateusz

Nie ma za co. Ale powinieneś im przy okazji napisać jakieś wyjaśnienie, dlaczego to się stało, i że jesteś biedny (podaj jakiś ekstremalnie niski, ale wiarygodny zarobek), żeby grzywna była możliwie niska. Ale nie pisz im, że te "lewe" tablice znalazłeś na ławce na parkingu, bo ich rozeźlisz. Niemieckiego sędziego nie można bardziej czymś innym rozzłościć, jak tym, że się uważa go za durnia.

Powrót