Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Został wydany list gończy w Polsce za nieplacone alimenty. Przebywam obecnie w U.K. i jak narazie nie mam zamiaru wracać. Czy taki listem gończym wydanym w Polsce mogą mnie jakoś w U.K. zatrzymać czy nie ma się czego obawiać?
Został wydany list gończy w Polsce za nieplacone alimenty. Przebywam obecnie w U.K. i jak narazie nie mam zamiaru wracać. Czy taki listem gończym wydanym w Polsce mogą mnie jakoś w U.K. zatrzymać czy nie ma się czego obawiać?
Mogą wystąpić o ENA i póki UK jest w Unii to cie normalnie aresztują i deportują. Po deportowaniu z UK raczej masz marne szanse, aby pozwolili ci wrocić, tak wiec polecam załatwić to bez tej niemiłej procedury
To nie jest takie oczywiste. Deportacja z automatu działa tylko w przypadku przestępstw ramowych ENA. Są one skrupulatnie wypunktowane w rozporządzeniu o ENA.
Niealimentacji nie ma na tej liście.
W takim wypadku:
Przepis prawny:
Dla przestępstw innych niż określone w ust. 2 przekazanie
następuje pod warunkiem, że czyny, za które wydaje się europej-
ski nakaz aresztowania, stanowią przestępstwo w rozumieniu
prawa wykonującego nakaz Państwa Członkowskiego, niezależ-
nie od składowych elementów naruszeń prawa karnego lub ich
opisu.
Wszystko zależy od tego czy niealimentacja jest przestępstwem w WB. W niektórych państwach jest tylko wykroczeniem.