list gończy

• Autor wątku Autor wątku zbyyszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbyyszek

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Mam pytanie. Czy przyczyna listu gonczego moze byc niestawianie sie na rozprawy jako świadek? Konlretnie mam na mysli taka sytuację. Dajmy na to ze jestem podejrzanym o jakieś przestępswto , w celu wyjasnienia ewentualnych okoliczności zostaję wezwany powiedzmy na Policje zeby złożyc wyjasnienia. Nie stawiam się tam. pytanie pierwsze czy bez moich wyjasnien zeznan itd mozna postawic mi jakies zarzuty? Druga rzecz- sprawa powiedzmy trafia do sądu, zostaje wezwany jako okasrzony- nie stawiam się. Czy moze zapasc wyrok zaoczny? Czy skutkiem nie stawiania sie na policję badź do sądu nim zapadnie wyrok moze byc list gonczy?czy list sotosue się dopiero np po wyroku kiedy dana osoba nie stawia sie do odbycia kary? Czy jeśli jestem zaleldoway w miejscu X a mieszkam w miejscu Y i Sąd nie zna adresu Y to szelakie wezwania i inne wysyła na adres zameldowania mam rozumiec tak? No i skoro rozwinąłem wątek to spytam jescze o to- mam teraz rozprawe w pazdzierniku. Prokurator wnioskuje o zawieszenie i grzywne. Mam nadzieje ze sąd na tym poprzestanie. Sad mając moj adres zamieszkania wyslal wezwanie tu na adres zamieszkania, teraz pytanie czy taka instytucja jak Sąd rejonowy w danym miescie jak dysponuje moim adresem zamieszkania czy inne "jednostki"dzięki temu sądowi tez maja do niego dostęp? Chodzi o to jakbym powiedzmy mial inna spraw ew toku w sadzie w innym miescie czy jakos ten drugi sad moze porozumiec się z tym gdzie teraz mam rozprawe w celu ustalenia adresu zamieszkania? czy nie ma tkowiej mozliwosci?
przepraszam za to ze zadaje w jednym poscie wiele pytan, ale niestety nie znam sie na prawie w ogole, mam nadzieje ze dzięki wam jakoś mnie w kwestii moich pytań "oświeci". prosze o odp . Bede wdzięczny za zdanie KADIego i MAGNATEXa

ani Kadi ani Magnatex nie jestem :( ale pozwolę sobie na odpowiedź
1. świadków nie posuzkuje się listem gończym, instytucja ta dotyczy tylko podejrzanego i oskarżonego
2. postawienie zarzutów wyglaa tak ze najpierw są sporządzane a potem człowiek wzywany
3. wyrok zaoczny jeżeli osk nie stawia się bez podania przyczyny a jednocześnie dobiera wezwania sąd moze wydać wyrok zaoczny, są jeszcze inne sytuacje gdzie taki wyrok moze zapaść
4. list gończy wydaje się wtedy jak sąd zastpsuje areszt, a areszt stosuje sie wtedy jak nie można zatrzymać podejrzanego/oskarżonego, czyli przed wezwaniem do odbycia kary
5. jeżeli oskarżony się nie stawia i nie jest znany jego adres a jednocześnie w innym sądzie jest przeciwko niemu postępowanie i tam wskazała dres, to ten pierwszy sad majac o tym wiedze moze się zwrócić do drugiego

ale gdybya dana osoba byla poszukiwana listem gonczym, to chyba jest to poprzedzone jakąs przyczyna. A jesli jest się zameldowamym pod danym adresem to sad i inne instytucje maja przecież dostęp do tych danych dot zameldowania prawda?wIEC chyba wtedy mozna sie obawiac jak sie odstaje jakies listy a się ich nie odbiera, a jesli nie ma śladu w skrzynce to chyba nić sie nie dzieje:)

zbyyszek napisał:
Czy przyczyna listu gonczego moze byc niestawianie sie na rozprawy jako świadek?

Nie. Jak to już napisał wyżej oddk - list gończy stosuje się wyłącznie wobec oskarżonego (podejrzanego).

Nie stawiam się tam. pytanie pierwsze czy bez moich wyjasnien zeznan itd mozna postawic mi jakies zarzuty?

Literalnie rzecz biorąc Twoje pytanie odpowiedź brzmi - każde zarzuty stawia się bez uprzedniego przesłuchania, bo co do zasady podejrzanego przesłuchuje się dopiero po postawieniu i ogłoszeniu mu zarzutów.

Natomiast w sytuacji, gdy podejrzany się ukrywa bądź nie ma go w kraju można wydać postanowienie o zarzutach nie ogłaszając go niezwłocznie podejrzanemu. (art. 313 § 1 k.p.k.).

Dodam, że jednorazowe niestawiennictwo niekoniecznie oznacza ukrywanie się czy nieobecność we kraju. W tej sytuacji najpierw raczej podjęta by była próba przymusowego doprowadzenia osoby podejrzanej do prowadzącego postępowania.

sprawa powiedzmy trafia do sądu, zostaje wezwany jako okasrzony- nie stawiam się. Czy moze zapasc wyrok zaoczny?

W postępowaniu uproszczonym - przy dodatkowym prawidłowym doręczeniu oskarżonemu wezwania i braku usprawiedliwienia nieobecności - tak (art. 479 k.p.k.).

W postępowaniu zwyczajnym można czasem wydać pod nieobecność oskarżonego wyrok który nie jest wyrokiem zaocznym mimo że oskarżonego nie było w Sądzie przy ogłoszeniu wyroku czy nawet w toku przewodu sądowego (zob. art. 376 § 1 i 2 k.p.k. i 377 § 3 k.p.k.).

Czy skutkiem nie stawiania sie na policję badź do sądu nim zapadnie wyrok moze byc list gonczy?

Może. O ile mówimy o oskarżonym (podejrzanym) a Sąd wcześniej zastosuje wobec tej osoby areszt tymczasowy (art. 279 k.p.k.)

czy list sotosue się dopiero np po wyroku

Można go stosować także przed wyrokiem.

Czy jeśli jestem zaleldoway w miejscu X a mieszkam w miejscu Y i Sąd nie zna adresu Y to szelakie wezwania i inne wysyła na adres zameldowania mam rozumiec tak?

Tak. Sąd wysyła pisma na ten adres jaki zna.

czy jakos ten drugi sad moze porozumiec się z tym gdzie teraz mam rozprawe w celu ustalenia adresu zamieszkania?

Oczywiście może. Ale najpierw musi mieć świadomość że ta druga sprawa się toczy. A to nie jest regułą.

Kadi bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź. Mam jeszcze pytanie podczas kiedy dajmy na to popelnilem przestępstwo zameldowany bylem w miejscu X i osoba czy instytucja ktora jest przee mnie poszkodowana zna adres X-tamtejszy adres zameldowania. Minelo toche czasu, wymeldowalem się stamtąd zameldowalem gdzies indziej. Czy jest instytucja ktor jest poszkodowana (chodzi mi o bank) bedzie wszelakie wezwania, itd wysylac mi na adres X?Jesli spraewa trafi do sądu to sąd postara się o obecne miejsce zameldowania czy rowniez jkorespondencja bedzie wysylana na adres X?

jak rozumiem pytanie tylko do kadi wiec nie odpowiadam :)
kadi a jak ja będę miała problem znajdziesz chwilke?z góry dziekuje

zbyyszek napisał:
czy instytucja ktora jest przee mnie poszkodowana zna adres X-tamtejszy adres zameldowania. Minelo toche czasu, wymeldowalem się stamtąd zameldowalem gdzies indziej. Czy jest instytucja ktor jest poszkodowana (chodzi mi o bank) bedzie wszelakie wezwania, itd wysylac mi na adres X?Jesli spraewa trafi do sądu to sąd postara się o obecne miejsce zameldowania czy rowniez jkorespondencja bedzie wysylana na adres X?

Piszesz tu nadal o sprawie karnej, czy o cywilnej z powództwa banku?

oddk napisał:
kadi a jak ja będę miała problem znajdziesz chwilke?

Nic nie jest z góry wykluczone ;)
PS: Przepraszam za "zmianę płci" we wpisie wyżej (mój błąd w ocenie nicka).

będzie mi bardzo miło :) przyznaje że czytałam odpowiezi na wiele pytań i jestem pod wielkim wrażeniem
a nick taki mylacy
ciekawa jestem czy wiesz co to za skrót? ale trudny jest

oddk napisał:
ciekawa jestem czy wiesz co to za skrót? ale trudny jest

Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr?
OpenDocument Developers Kit?
OpiekuńczyDuchDziałuKarnego? ;)

Kadi chodzi mi o wyludzenie kredytu. czyli sprawa karna. Pytam hipotetycznie

W sprawie karnej zanim sprawa trafi do Sądu - prokurator zadba o ustalenie adresu oskarżonego, dodatkowo pouczając oskarżonego (zwykle za pokwitowaniem pouczenia) że oskarżony ma obowiązek zgłaszać każdą zmianę miejsca pobytu na okres dłuższy niż 7 dni.. Jeśli potem oskarżony przeprowadza się i nie informuje organów procesowych o tej zmianie to naraża się na zarzuty, że się ukrywa a co za tym idzie np. na areszt tymczasowy.

Powrót