List i zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku Jason900627
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jason900627

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Czesc. Przepraszam jesli bylo na ten temat, ale nie moglem sie doszukac konkretnie tylko na to odpowiedzi. Wolabym wiec na pewno jak to z tym jest. Czy piszac do skazanego, ktory jest w areszcie sledczym moge wyslac w liscie swoje zdjecie ? Zwykle normalne zdjecie, fotke, czy z tego powodu nie bedzie jakis problemow ?

Bo mam tu coś takiego z chyba regulaminu: Postępowanie z korespondencją kierowaną do osadzonych:

Zgodnie z art. 105 §1 k.k.w. osadzonemu należy umożliwić utrzymywanie więzi przede wszystkim z rodziną i innymi osobami bliskimi m.in. poprzez korespondencję.
Przez pojęcie „korespondencji” należy rozumieć „utrzymywanie kontaktu z kimś poprzez wymianę listów, zbiór otrzymanych lub wysłanych listów”. Natomiast przez pojęcie „listu” należy rozumieć „pisemną wypowiedź skierowaną przez jedną osobę (nadawcę) do drugiej (adresata)”.
W związku z powyższym, od dnia 1 października 2012r., przesyłka wpływająca do osadzonego nie nosząca znamion „korespondencji” w powyższym znaczeniu, tj. zawierająca jakiekolwiek inne przedmioty, rzeczy poza listem, będzie odsyłana do nadawcy.
Przedmioty oraz rzeczy nie będące „korespondencją” w powyższym znaczeniu mogą być przesyłane jedynie, za zgodą dyrektora, jako paczka, przy czym zawartość takiej paczki musi być zgodna z wydanym zezwoleniem, które winno być przyniesione razem z paczką bądź naklejone na paczce.
Powyższe zasady dotyczą skazanych, ukaranych, jak i tymczasowo aresztowanych.

Czy to oznacza, że nie mogę włożyć do koperty ani nawet jednego zdjęcia ?

No a wysylal ktos z was kiedys jakies zdjecie, doszlo, problemow zadnych nie bylo z tym ?

To jak jest w końcu z tymi zdjęciami ? Chodzi żeby właśnie nie było problemów przez to.. Wysyłał ktoś z was je w liście ?

forg napisał:
A skąd wiesz? Przecież w zacytowanej regulacji nie ma mowy nic o zdjęciach.

Z doswiadczenia. W ZK żaden wychowawca nie zabroni. A na AŚ to leci przez prokuratora i watpliwe jest by on ocenzurował to jako niedopuszczalne.

Jason900627 napisał:
...Wysyłał ktoś z was je w liście ?

Tak bez problemu.

Ostatnia edycja:
livt napisał:
Z doswiadczenia.

A to to ciekawe ... Masz doświadczenie związane z każda jednostką penitencjarną w Polsce? Czy byłeś w jednostce, gdzie obowiązuje ta, zacytowana wyżej, regulacja?
Zresztą - skoro twierdzisz, że każdy list w AŚ idzie "przez prokuratora" to już pokazujesz, że wiedzę masz mocno pobieżną. W aresztach przebywają też osoby skazane.

Nie dalej jak dziś słyszałem pretensje osadzonego, że nie przyjęto mu w liście zdjęć. I jak się ma do tego twoja teoria oparta na "doświadczeniu"?

forg napisał:
A to to ciekawe ... Masz doświadczenie związane z każda jednostką penitencjarną w Polsce? Czy byłeś w jednostce, gdzie obowiązuje ta, zacytowana wyżej, regulacja?
Zresztą - skoro twierdzisz, że każdy list w AŚ idzie "przez prokuratora" to już pokazujesz, że wiedzę masz mocno pobieżną. W aresztach przebywają też osoby skazane.

Nie dalej jak dziś słyszałem pretensje osadzonego, że nie przyjęto mu w liście zdjęć. I jak się ma do tego twoja teoria oparta na "doświadczeniu"?

Nie mam. Co do AŚ to łatwo sie domyślić z mojej wypowiedzi że chodzi o osadzonych a nie skazanych.
Niestety są i tacy co złosliwie ograniczą kontakt choćby zdjęciowy z rodziną wskazujac na regulamin.

Moim skromnym zdaniem to właśnie rodzina wywiera największy wpływ na resocjalizacje osadzonego czy skazanego. A Ty rób jak chcesz mozesz zabierac ludziom zdjęcia lub je im wydawać. Prawo jest po Twojej stronie.

Swoją drogą prawo nie zabrania wysyłania zdjęć.

Akurat ta osoba jest w AŚ i jest już skazana... hmm w sumie dalej po tych wypowiedziach nie wiem co robić;/ Jedni mówią tak inni inaczej. Nie chcę mieć jakiś problemów po wysłaniu zdjęcia, o to mi chodzi..

Jason900627 napisał:
Akurat ta osoba jest w AŚ i jest już skazana... hmm w sumie dalej po tych wypowiedziach nie wiem co robić;/ Jedni mówią tak inni inaczej. Nie chcę mieć jakiś problemów po wysłaniu zdjęcia, o to mi chodzi..

Ty zadnych problemów miec nie bedziesz. Najwyzej skazany/a nie dostanie owego zdjecia.

Jason może napiszesz o który AŚ chodzi? Jeśli o Lublin to możesz wysłać, przejdzie.

livt napisał:
Ty zadnych problemów miec nie bedziesz. Najwyzej skazany/a nie dostanie owego zdjecia.

Rozumiem, ale później oni właśnie jakoś nie odnoszą się do Osoby, czemu przesyła tego typu rzeczy ?

Tak, chodzi o Lublin.

livt napisał:
Nie mam. Co do AŚ to łatwo sie domyślić z mojej wypowiedzi że chodzi o osadzonych a nie skazanych.

Osadzony to też skazany.

livt napisał:
Niestety są i tacy co złosliwie ograniczą kontakt choćby zdjęciowy z rodziną wskazujac na regulamin.

Gdzie mowa o ograniczaniu otrzymywania/posiadania zdjęć? Mowa o wkładaniu ich do korespondencji.

livt napisał:
Prawo jest po Twojej stronie.

Swoją drogą prawo nie zabrania wysyłania zdjęć.

No to się zdecyduj.
I jakie prawo nie zabrania wysyłania zdjęć?

Powrót