list od firmy windykacyjnej- mandat przed 16 rokiem życia

• Autor wątku Autor wątku anett94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anett94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
ten wątek wydaje mi się właściwy, jednakże jeśli coś pomieszałam to z góry przepraszam, nie to było moim celem.
Półtora roku temu w październiku 2010r. jechałam prywatną linią autobusową. Było po 20, późna pora, zasnęłam. Dosłownie kilkadziesiąt metrów za moim ostatnim przystankiem do którego miałam ważny bilet miesięczny obudził mnie kontroler biletów. Miałam wtedy 15 lat, więc przestraszona prosiłam go, abym mogła kupić dalszy bilet u kierowcy, gdyż widział, że zaspałam i nie zrobiłam tego specjalnie. Moje prośby zostały zwyczajnie "olane". Musiałam wysiąść na kolejnym przystanku, kanar wziął moją legitymację zaczął wypisywać mandat w wysokości 150 zł. W międzyczasie przyjechał mój tata i odmówił przyjęcia mandatu, gdyż "córka nie jest pełnoletnia, nie musi nic przyjmować, poza tym chciała kupić bilet, a pan jej nie pozwolił". W niezbyt miłym nastroju rozstaliśmy się i wróciłam z ojcem do domu. Przez półtora roku nie dostałam żadnego upomnienia, czy też wezwania do zapłaty, nic nie przyszło na moje nazwisko. Dzisiaj (na moje imię i nazwisko) przyszło pismo od windykatora, z przedsądową prośbą do zapłaty mandatu, łączna kwota 200 zł. "Jeśli tego Pani nie zrobi, zostanie Pani umieszczona na Krajowej Liście Dłużników" I teraz moje pytanie, co mam robić ? W tym feralnym dniu nie miałam nawet 16 lat, teraz nie mam jeszcze 18 (kończę w grudniu), półtora roku nic nie dostawałam.
Puścić to w niepamięć i w razie co wstawić się w sądzie? Zapłacić? Mam jakiekolwiek podstawy prawne, aby walczyć o swoje?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
anett94

Czas na reklamację dawno upłynął.

Jeśli zdarzenia miało miejsce półtora roku temu, to roszczenia są przedawnione.

Jednak sam fakt przedawnienia nie spowoduje, że roszczenie "wygaśnie":

f. wind. może skierować sprawę do sądu, tam musisz podnieść zarzut przedawnienia;

f. wind. może wpisać cię do róznych rejestrów długów.

Poczytaj o tym na forum były miliony postów.

Powrót