List windykacyjny po 14 latach

• Autor wątku Autor wątku law84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

law84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich.
Po 14 latach moja matka dostała list windykacyjny od banku.
I tak, mówi ze wszystko było spłacone, a nawet jeśli nie to czemu wcześniej nie przyszło jakieś powiadomienie o spłatę należności czy cokolwiek.
Wieć moje pytanie brzmi: Co z tym zrobić?

1IMG_1302.jpg

Zakładam że to chodzi o jakiś bank,tak?W pierwszej kolejności polecam kontakt własnie tam celem wyjaśnienia kto"narozrabiał":)

Więcej informacji ?! Co jest za wierzytelność kredyt karta ? Wierzytelność z 1998 roku jest już przedawniona, list który do Ciebie przyszedł był listem zwykłym nie poleconym ? Masz dwa wyjścia nic nie robisz i czekasz aż FW rozpocznie procedurę sądową. Drugie wyślij im pismo za potwierdzeniem odbioru, że roszczenie jest przedawniona i w przypadku wystąpienia na drogę sądową, podniesiesz zarzut przedawnienia.

marcel20 napisał:
Więcej informacji ?! Co jest za wierzytelność kredyt karta ? Wierzytelność z 1998 roku jest już przedawniona, list który do Ciebie przyszedł był listem zwykłym nie poleconym ? Masz dwa wyjścia nic nie robisz i czekasz aż FW rozpocznie procedurę sądową. Drugie wyślij im pismo za potwierdzeniem odbioru, że roszczenie jest przedawniona i w przypadku wystąpienia na drogę sądową, podniesiesz zarzut przedawnienia.

Umowa została zawarta w 1998 roku,tak pisze w skanie:)Dlatego prosiłam o więcej informacji:)

Informacji jest tyle co na tym skanie. Przyszło listem poleconym z banku. Więcej nic nie wiadomo, po 14 latach nie bardzo się pamięta coś więcej.

Możesz wysłać informację do banku (zpo), że roszczenie banku jest przedawnione i w przypadku wystąpienia banku na drogę sądową podniesiesz zarzut przedawnienia w Sądzie. Niestety może być tak, iż bank sprzeda wierzytelność FW, która ponownie będzie nękać Twoją osobę. Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że dług jest długiem i możesz zostać wpisany na listę dłużników... żegnaj raty i kredyty.

Kiedy w/w zobowiązanie zostało uregulowane wobec banku?Najlepiej się tam udać(do banku znaczy się)i zapytać o co chodzi.

A więc tak, rachunek się znalazł(jakimś cudem wciąż jest)wszystko jest spłacone, dziwna jest kwota 35,27zł to jest jak połowa raty z tego co było wtedy płacone, przecież nie płaci się połowy raty. Mam wrażenie że jest to próba naciągnięcia na pieniądze.

Czy to aby na pewno przyszło z Banku ???? W piśmie jest napisane "w związku z nabyciem wierzytelności wobec Pana/Pani" Proszę napisać kto jest nadawcą listu.

nie do końca wiem czy mogę ale wrzuce zdjęcie z danymi
słaba jakość ale do odczytania.
IMG_1303.jpg

tak matka dzwoniła ale niczego konkretnego się nie dowiedziała poza tym że był wzięty jakiś kredyt, żadnych innych informacji, za co ten kredyt czy cokolwiek.

Na wezwaniu powinien być numer sprawy. Tak jak pisałem we wcześniejszych postach możesz zapłacić lub nic nie robić. Sprawa wydaje się być przedawniona ale ten zarzut możesz podnieść dopiero przed Sądem.

A po spłaceniu kredytu dostaliście informację z banku,że ów kredyt został całkowicie spłacony?

Powrót